mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štirje meseci čakanja na sprejem pri Pahorju

Deli na:

Župani šestih mest, ki sodelujejo pri projektu Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012, so napadli ignoranco ministrstva za kulturo in nezanimanje premierja Boruta Pahorja za projekt, katerega nosilec je vlada. Pričakujejo, da jih bo v kratkem sprejel predsednik vlade in da bo vlada vložila predlog zakona o financiranju projektov za EPK.

Župani šestih mest, ki sodelujejo pri projektu Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012, so napadli ignoranco ministrstva za kulturo in nezanimanje premierja Boruta Pahorja za projekt, katerega nosilec je vlada. Pričakujejo, da jih bo v kratkem sprejel predsednik vlade in da bo vlada vložila predlog zakona o financiranju projektov za EPK.

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je izrazil presenečenje nad odnosom vlade in ministrice za kulturo Majde Širca ne le do Maribora, ampak, kot je dejal, do polovice "kulturne Slovenije". "To je ignoriranje vzhodne kohezijske regije znotraj kulturnega resorja," je po današnjem sestanku županov mestnih občin Maribor, Slovenj Gradec, Velenje in Ptuj, manjkala sta župana Novega mesta in Murske Sobote, v Slovenj Gradcu dejal Kangler. Dodal je, da na sprejem pri premierju čakajo že štiri mesece.

Župani pričakujejo, da jih bo premier v kratkem sprejel. Na sestanku bi se predvsem radi pogovorili o tem, na kakšen način naj vlada sama vloži zakon, s katerim bi opredelili financiranje investicijskih načrtov v okviru EPK. "Občine smo samo podizvajalec tega projekta, nosilec projekta pa je vlada Republike Slovenije," je poudaril ptujski župan Štefan Čelan in dodal, da je vlada prijavil projekt EPK in ne občine. Po njegovih besedah bo morala vlada Evropski komisija poročati, kaj je naredila s prijavo na javni razpis, ki ga je oddala.

V okviru investicijskega dela projekta so občine prijavile za slabih sto milijonov evrov investicij, od tega pa naj bi dobro polovico zagotovila država, je povedal Čelan. Vendar pa občine ne vedo, ali bodo sredstva zagotovljena in v kakšni višini, zato za ta investicijski del pričakujejo pripravo posebnega zakona.

"Če do konca meseca maja ne dobimo s strani vlade in ministrstva za kulturo jasnih stališč, kaj bodo naredili s tem projektom, bomo vlado obvestili, da pod takimi pogoji enostavno nismo več sposobni sodelovati kot partner v tem projektu," je poudaril Čelan.

Glede programov pa je velenjski župan Srečko Meh dejal, da imajo občine programe pripravljene, vendar morajo vedeti, v kolikšni meri jih bo država sofinancirala. Ministrstvo za kulturo je za programe projekta zagotovilo 10,7 milijona evrov v treh letih, še enkrat toliko denarja pa je ministrstvo obljubljalo skozi javne razpise ministrstva, je povedal v.d. generalnega direktorja javnega zavoda Vladimir Rukavina.

Štiriletni razpisi so zdaj zaključeni, občine pa po besedah Rukavine ugotavljajo, da sodelovanje pri projektu EPK ni predstavljajo prednosti pri kandidiranju za sredstva. Natančne številke še zbirajo.