pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Število nezakonitih prehodov meje tudi pod Janševo vlado strmo narašča, nezakoniti migranti pa prihajajo iz okuženih držav zahodnega Balkana brez odrejene karantene

Deli na:
Število nezakonitih prehodov meje tudi pod Janševo vlado strmo narašča, nezakoniti migranti pa prihajajo iz okuženih držav zahodnega Balkana brez odrejene karantene

Predvolilna obljuba Janeza Janše iz leta 2018 še vedno ni uresničena. - Foto: FB

»Če bom jaz vodil vlado, bo meja za ilegalne migrante neprodušno zaprta,« je prvak SDS Janez Janša obljubljal pred volitvami 2018. Stanje je povsem drugačno, saj število nezakonitih prehodov strmo narašča, zoper nezakonite migrante, ki prihajajo iz okuženih držav Zahodnega Balkana, pa sploh ni odrejena karantena.

Policija sporoča, da je trend števila ilegalnih prehodov z večjo mobilnostjo ilegalnih migrantov začel strmo naraščati in da je pričakovati še več nezakonitih migrantov. Od začetka leta do konca julija so policisti obravnavali 7.409 ilegalnih prehodov državne meje, v lanskem obdobju jih je bilo v enakem obdobju 7.504.

Število se je glede na enako obdobje lani zmanjšalo za 1,3 odstotka, kar je posledica »lock-downa« zaradi epidemije koronavirusa, saj je bilo marca in aprila približno polovica manj nezakonitih prehodov kot lani v istem obdobju. Po drugi strani pa je to število porastlo junija in julija: lani je bilo v teh dveh mesecih 3077 nezakonitih prehodov (junija 1271, julija 1806), letos pa 3200 (junija 1781, julija 2319).

Ker je bilo lani največ nezakonitih prehodov meje avgusta (2.390), septembra (2.030) in oktobra (2.330), v naslednjih mesecih pričakujejo še več nezakonitih migrantov. Največ ilegalnih prehodov so obravnavale PU Ljubljana (dve petini), PU Koper (več kot tretjino) in PU Novo mesto (četrtino).

»Najpogosteje so bili obravnavani državljani Maroka in Pakistana. Ti dve državljanstvi predstavljata polovico vseh ilegalnih migrantov. Izrazit je upad števila državljanov Alžirije, ki so se preusmerili drugam,« so sporočili iz policije.

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumom tujim varnostnim silam vrnili 4.721 tujcev (lani 4.934), od tega največ na meji s Hrvaško – 4.695 (lani 4.852). Na tej meji je bilo največ vrnjenih državljanov Pakistana – 1.518 (lani 1.424).

Tuji varnostni organi so Sloveniji vrnili 646 oseb (lani 416), med katerimi je bilo 21 slovenskih državljanov. Iz Italije je bilo vrnjenih 528 nezakonitih migrantov (lani 184), iz Avstrije pa 23 (lani 53). Po drugi strani pa so naši policisti Italijanom vrnili 12 oseb (lani 55), Avstrijcem pa 6 (lani 9).

Foto: Bobo - Ministra za notranje zadeve Aleš Hojs in Davor Božinović na mejnem prehodu Ormož sredi maja

»Letos je 2.438 ilegalnih migrantov izrazilo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Med njimi je bilo izrazito največ državljanov Maroka. V enakem obdobju kot lani je bilo obravnavanih 2.679 namer, število se je zmanjšalo za devet odstotkov.«

Število se je zmanjšalo predvsem zaradi zmanjšanega števila državljanov Alžirije, katerim pot čez Zahodni Balkan ni več tako ustrezna kot prej. Navedeni ilegalni migranti so nato v postopek predani pristojnemu organu s področja mednarodne zaščite. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah tujci največkrat nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države, kar velja predvsem za državljane Maroka.

Policijski sindikat Slovenije pa opozarja, da za migrante, ki so nastanjeni v Centrih za tujce, ne velja 14-dnevna karantena, čeprav večinoma prihajajo iz zelo okuženega Zahodnega Balkana. Zaradi nevzdržnosti zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu v Centru za tujce Postojna so pozvali k ukrepanju NIJZ, zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo.