stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Število mrtvih na slovenskih cestah bi lahko letno zmanjšali kar za 7, če bi povprečno hitrost znižali za samo za 2 odstotka.

Deli na:
Število mrtvih na slovenskih cestah bi lahko letno zmanjšali kar za 7, če bi povprečno hitrost znižali za samo za 2 odstotka.

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo začenja prvi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 14. aprila 2019, ponovili pa jo bodo še v poletnih mesecih, junija in avgusta.

Aktivnosti Agencije bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, informiranje in ozaveščanje, Policija pa bo na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji izvajala poostrene nadzore.

Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo kar 37 ljudi od skupaj 91 umrlih. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi. Glede na znanstveno raziskavo o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa, ki jo je Agencija predstavila septembra lani, bi se število mrtvih na slovenskih cestah letno lahko zmanjšalo za sedem, če bi povprečno hitrost znižali za dva odstotka.

Upoštevanje cestno-prometnih pravil in signalizacije, predvsem pa strpnosti in sodelovanje med udeleženci v prometu, lahko preprečijo marsikatero nesrečo, poudarjajo na Agenciji za varnost prometa.


Starostna skupina med 25. in 34. leti je z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti najbolj rizična. V obdobju zadnjih petih let so povzročitelji iz te starostne skupine vedno povzročili največ prometnih nesreč. Sledi jim starostna skupina med 18. in 24. letom starosti.

Delež povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v starosti od 18. do 34. let povečal iz 39 % v letu 2014 na kar 56 % v letu 2018. Najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je voznik osebnega avtomobila.