zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stepišnik po pogovoru z Bratuškovo odstopil

Deli na:
Stepišnik po pogovoru z Bratuškovo odstopil

Foto: Bobo

Stanko Stepišnik je po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek sporočil, da odstopa s položaja gospodarskega ministra. Stepišnik je bil namreč v zadnjih dneh deležen očitkov zaradi sodelovanja Emo Orodjarne, katere solastnik je, na razpisih za pridobitev državnih subvencij. Tako za koalicijske kot opozicijske stranke je ta poteza pričakovana.

Stepišnik in Bratuškova sta po srečanju poudarila, da pri dodeljevanju subvencij Emo Orodjarni ni bilo nič nezakonitega. Stepišnik tudi zatrjuje, da ni nič nehigieničnega ali nemoralnega.

Čeprav se je Stepišnik iz postopkov odločanja o dodelitvi sredstev, ki jih je dobila tudi Emo Orodjarna, izločil, pa je to sprožilo številna negodovanja. Ta teden pa se je izvedelo še, da se namerava Emo Orodjarna potegovati tudi za sredstva agencije Spirit za spodbujanje razvoja novih produktov.

Stepišnik je zatrdil, da subvencij, ki jih je prejelo podjetje, niso porabili nenamensko, podjetje tudi "ni nikoli ravnalo nezakonito, nemoralno ali nehigienično". Denar se je, kot trdi, vedno vračal nazaj v proizvodnjo za nakup osnovnih sredstev, za razvoj in raziskave ter za izobraževanje zaposlenih.

Stepišnik se je obregnil tudi ob poročanje medijev, saj je prepričan, da je nekdo naročnik zadnjih očitkov in poročanja o njemu. Zato ugotavlja, da bo treba na tem področju spremeniti kakšen zakon.

V Odmevih na TV Slovenija je, na vprašanje, kdo bi lahko bil naročnik, dejal le, da gre za neutemeljene pritiske, ki so se pojavljali več dni in se stopnjevali.

Kot je ponovil v oddaji, kot minister ni mogel več gledati, kako se škoduje podjetju, ki ima 95-odstotni izvoz in mora imeti ugled doma in v tujini. "Nisem želel škodovati niti koaliciji niti podjetju," je poudaril in ocenil, da je to prava pot in da so v PS postavili visok standard ravnanja. Na opozorilo, da še vedno ostaja v politiki kot poslanec največje vladne stranke, iz katere bo verjetno tudi njegov naslednik, pa je dodal, da bi bilo očitno najboljše, "če bi postal filozof ali klatež".

Stepišnika je sicer v poslanskih klopeh konec marca nadomestil Peter Oder.

Bratuškova se je Stepišniku zahvalila za dobro in korektno delo ter dejala, da se je po pogovoru z njo "odločil tako, kot se je". Strinjala se je, da je težko biti minister, katerega ministrstvo podeljuje subvencije podjetju, katerega solastnik je minister. "Nikakor pa ni bilo pri tem nič nezakonitega," je poudarila in dodala, da tudi po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ni naredil nič nezakonitega.

KPK v postopku zaradi dodelitve subvencije Emo Orodjarni doslej ni potrdila neposredne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je pa ugotovila nepravilnosti v pogodbi o dodelitvi javnih sredstev med gospodarskim ministrstvom ter omenjeno družbo, so sicer popoldne sporočili iz komisije.

Kot je zvečer za STA dejal podpredsednik KPK Rok Praprotnik, pa je v primeru ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stepišnika obstajal videz, da se funkcija uporablja za zasebne interese funkcionarjev oz. z njimi povezanih pravnih ali fizičnih oseb.

Na Stepišnikov odstop se je že odzvala politika. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je ocenil, da je Stepišnik z odstopom razbremenil vlado in omogočil, da delo poteka normalno naprej. V PS so sicer veseli, da se Stepišnik vrača v poslansko skupino. S svojimi izkušnjami in idejami bo lahko namreč kot poslanec, tako Möderndorfer, veliko pripomogel pri nadaljnjem delu.

Da je Stepišnik z odstopom razbremenil koalicijo, se je strinjal tudi vodja poslancev SD Matjaž Han. Predsednica vlade mora sicer, kot je dejal, prazno mesto čim prej zapolniti, da dobimo operativnega ministra, ki bo delal v dobro gospodarstva.

Predsednik DL in notranji minister Gregor Virant je odstop ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ocenil kot korektno potezo, ki ohranja kredibilnost vlade.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da je bil Stepišnikov odstop pričakovan, da se pomiri pritisk javnosti in koalicijskih partnerjev, zaradi katerega Stepišnik ne bi mogel več opravljati funkcije ministra.

Da je Stepišnikov odstop prepozen, saj se letos za gospodarstvo ni naredilo nič, pa je poudaril vodja poslancev SDS Jože Tanko. Ob tem je "več kot očitno, da si je minister zagotovil kisik za svoje družbe preko razpisov, ki so bili na njegovem ministrstvu", kar je po Tankovem mnenju neetično.

Delo ministra je bilo nezadovoljivo, so po odstopu Stepišnika ocenili v SLS. Po mnenju predsednika stranke Franca Bogoviča ni imel nobene gospodarske politike in je pristajal na paradigmo, da bo ščitil socialno državo, oziroma da ohranja socialni mir, ne glede na ceno.

V NSi so odstop ministra pričakovali, predsednica NSi Ljudmila Novak pa je poudarila, da je bila to edina pravilna poteza.

Odzval se je tudi prvi predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković. Ocenil je, da je Stepišnik minister "ki pozna gospodarstvo", za njegov uspeh pa šteje predvsem rešitev Cimosa.

Predsednica vlade mora predsednika DZ Janka Vebra o odstopu ministra, kot to predvideva poslovnik DZ, pisno obvestiti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se bo uvrstilo na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Stepišniku bo funkcija prenehala, ko bo DZ na seji obveščen o odstopu.

Bratuškova bo morala v desetih dneh po prenehanju funkcije Stepišniku predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljala sama oziroma drug minister.

Pojavila so se tudi že ugibanja o tem, kdo bi Stepišnika utegnil nadomestiti. Med možnimi kandidati se omenja izvršno direktorico GZS za politike in zakonodajo Alenko Avberšek, prvega moža Gen-I in člana PS Roberta Goloba, državno sekretarko na ministrstvu za gospodarski razvoj Andrejo Kert in Ivana Novak iz Rail Carga Austria. Stepišnik je v Odmevih zatrdil, da se Bratuškova z njim ni posvetovala o nasledniku, tudi Möderndorfer je dejal, da se o imenih še niso pogovarjali.

Stepišnik sicer ni prvi minister, ki je moral zapustiti vladno ekipo Bratuškove. Igor Maher je po razkritju, da ima črno gradnjo, odstopil le po nekaj dneh ministrovanja na infrastrukturnem resorju in tako postal minister z najkrajšim stažem.