kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stavkovni sporazum podpisan

Deli na:

Stavkovni sporazum med vlado in stavkajočimi sindikati javnega sektorja je podpisalo 14 od 21 sindikatov, poleg tega je 20 od 33 sindikatov podpisalo dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih. Stavka večine sindikatov je končana in bo po sporazumu tudi plačana. Sindikati, ki danes niso podpisali sporazuma, lahko to storijo tudi kasneje.

Zaenkrat sporazuma nista podpisala oba policijska sindikata, pa tudi sindikat delavcev v pravosodju, Sindikat Mors, Sindikat občinskih redarjev in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije, je pojasnil minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak.

Vizjak je izrazil upanje, da je to lahko prvi pomemben korak k izhodu iz krize v Sloveniji, vendar pa ni zadosten korak. Najprej se bodo nadaljevala pogajanja v okviru socialnega sporazuma. "Vesel sem, da sindikati, podpisniki tega dogovora in stavkovnega sporazuma, tudi pristopajo k podpisu izhodišč za socialni sporazum," je dejal minister.


Dogovor in sporazum sta dobra osnova za dogovore vnaprej, je prepričan minister. Ob tem je napovedal, da vlada do konca leta 2013 ne načrtuje posegov v plače javnih uslužbencev, skupaj s sindikati pa bodo v prihodnjem letu ocenili kako naprej.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je spomnil, da so sindikati javnega sektorja 18. aprila izvedli eno največjih stavk. Zahtevali so ohranitev socialne države, ohranitev kakovostnih javnih storitev, ohranitev delovnih mest, ob tem pa so nasprotovali znižanju plač, je povzel Štrukelj.

Pri prvih dveh stavkovnih zahtevah so v celoti uspeli, ohranili so številna delovna mesta, začasno pa so pristali na zniževanje plač, kar so po Štrukljevih besedah storili v dobro vseh v državi. Povedal je še, da je stavka končana, ostajajo pa legitimne zahteve policistov, katerih stavkovne zahteve so neuresničene že vrsto let.