minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Slovenija

Stavka v Viator&Vektorju

Deli na:

Zaposleni v družbah Skupina Viator&Vektor, Viator&Vektor Logistika in Viator&Vektor Storitve so opoldne začeli s stavko. Delodajalska stran namreč ni soglašala z zadnjim predlogom, ki ga je v četrtek na pogajalsko mizo dal sindikat. Predsednik nadzornega odbora družbe Zdenko Pavček je stavko označil za nezakonito in škodljivo za družbo.

Zaposleni v družbah Skupina Viator&Vektor, Viator&Vektor Logistika in Viator&Vektor Storitve so opoldne začeli s stavko. Delodajalska stran namreč ni soglašala z zadnjim predlogom, ki ga je v četrtek na pogajalsko mizo dal sindikat. Predsednik nadzornega odbora družbe Zdenko Pavček je stavko označil za nezakonito in škodljivo za družbo.

Sindikat delavcev prometa in zveze Viator&Vektor je stavko napovedal že pred dnevi zaradi poseganja v nekatere sporazumno določene pravice delavcev. Kot je danes pred sedežem Viator&Vektorja pojasnil predsednik stavkovnega odbora Mirko Drča, je vodstvo že aprila vsem zaposlenim znižalo stimulativni del plače, voznikom pa tudi plačilo za prevoženi kilometer nad normo. Vodstvo se poleg tega ni držalo tudi nekaterih drugih dogovorov.

Direktor družbe Viator&Vektor Logistika Bojan Novak je na novinarski konferenci pojasnil, da so zaradi zmanjšanega obsega prodaje njihovih poslovnih partnerjev ter znižanja cen storitev na evropskem trgu letos utrpeli izpad prihodkov za 35 odstotkov. Zato so sprejeli ukrepe, ki gredo v smeri zmanjšanja stroškov materiala, dela in storitev.

Z aprilom so tako posegli v stimulativni del plač in ga v povprečju znižali za 15 odstotkov. "V skladu s pravilnikom o plačah se lahko stimulativni del plače prilagaja doseženim poslovnim rezultatom v družbi," je pojasnil Novak ter poudaril, da osnovnih plač niso zniževali. O zniževanju stimulativnega dela prejemkov so seznanili svet delavcev in sindikat, ki pa nista dala soglasja.

Povprečna bruto plača voznika v družbi Viator&Vektor Logistika znaša 1224 evrov in je 20 odstotkov višja od povprečja v panogi cestnega prometa v Sloveniji, kjer se soočajo s konkurenco 12.000 transportnih podjetij, je dejal Novak. Stimulativni del plače lahko predstavlja tudi do 50 odstotkov.

Stavkovne zahteve pomenijo zvišanje stroškov dela za 25 odstotkov v primerjavi s prvimi meseci tega leta in so v tem kriznem položaju neutemeljene, je dejal Novak. Sindikatu so predlagali, da pogovore o stavkovnih zahtevah prestavijo na obdobje, ko bo gospodarski položaj boljši.

Ob tem je dodal, da kot ena redkih družb v Sloveniji plačujejo voznikom benificirano delovno dobo in dodatno pokojninsko zavarovanje, zato so vodstva družb presodila, da je zahteva po takšnem zvišanju interesna, ter da ne kršijo nobenih internih aktov in delovnopravnih predpisov.

Stavka je po oceni vodstva tudi nezakonita, zato je Viator&Vektor danes na pristojno socialno sodišče v Ljubljani vložil zahtevek za ugotovitev te nepravilnosti. Če bodo v postopku uspeli, stavka ne bo plačana, od organizatorjev pa bodo zahtevali tudi povrnitev materialne in poslovne škode.

Tudi predsednik nadzornega odbora Skupine Viator&Vektor Zdenko Pavček, ki je tudi eden izmed največjih lastnikov družbe, je v telefonskem pogovoru za STA stavko označil za interesno in nezakonito. Zoper organizatorje stavke pa bodo sprožili vse pravne postopke, tudi odškodninske tožbe, je napovedal.

Viator&Vektor se je za čas stavke dogovoril za prevoze s podizvajalci. "Če v tem trenutku pristanemo na stavkovne zahteve, to pomeni zmanjšanje naše konkurenčne prednosti na trgu," je dejal Novak. Po njegovi oceni sicer stavka zelo malo voznikov, medtem ko je Drača povedal, da bodo vozniki, ki so na terenu, delo dokončali in se zatem pridružili stavkajočim. "Nihče mi ni rekel, da ne bo stavkal," je dejal.

Stavkajočim se je pridružil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je zahteve delavcev iznačil za več kot upravičene. "Delodajalci nimajo posluha, da bi se na ravni države dogovorili, kako skupaj rešiti nakopičene probleme delavcev," je dejal.