markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Stavka neizogibna? Vlada bi znižala plače za 13, sindikati le za 3 odstotke

Deli na:

Sindikati javnega sektorja so  zavrnili zadnji vladni predlog 13-odstotnega znižanja plač - sami predlagajo triodstotno znižanje oziroma zamrznitev plač. V pričakovanju stavke 18. aprila so tudi ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov.

Sindikati javnega sektorja so po včerajšnjih pogajanjih z vlado, ki vnovič niso prinesla konkretnega napredka, ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov. Ta bo koordinala vodenje stavke, ki bo potekala 18. aprila. Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja so se dogovorili tudi o izvedbi protestnih shodov.

Štrukelj je za STA dejal, da je v koordinacijo stavkovnih odborov vključenih 20 sindikatov javnega sektorja, ki so stavko napovedali, poleg tega pa je vključen tudi Sindikat direktorjev in ravnateljev Slovenije, ki po besedah Štruklja stavke vladi sicer ni napovedal, se ji pa pridružuje. Ob tem se "štiri ali pet" sindikatov o priključitvi stavki še odloča in bodo rezultati znani v prihodnjih dneh, je še povedal.

Kot je pojasnil, so se sindikati dogovorili tudi o izvedbi protestnih shodov v času stavke, hkrati pa so tudi izrazili skrb, ker še niso prejeli soglasja pristojnih organov za izvedbo teh shodov. Ustanovljena koordinacija stavkovnih odborov bo od četrtka dalje, ko bo tudi vlada imenovala svojo pogajalsko skupino za uresničitev stavkovnih zahtev, glavni pogajalec pred in v času stavke.

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pa so se medtem sestali s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Sestanka, ki je po navedbah ministrstva potekal "v konstruktivnem vzdušju", se je udeležil tudi minister Žiga Turk.

Kot navajajo na ministrstvu, s strani sindikata ni bilo predstavljenih nobenih predlogov, kako bi z drugačnimi ukrepi dosegli iste finančne rezultate, so pa razpravljali o številnih predlogih, kako izboljšati status učiteljev in kako jim kljub manjšim sredstvom zagotoviti boljše delovno okolje.

Predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički je za STA pojasnila, da so se na sestanku pogovarjali o predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter v zvezi s tem predlaganih spremembah standardov in normativov.

Ob tem se po njenih navedbah sindikalni strani postavlja veliko vprašanj, po njihovem mnenju pa bi bile "tako korenite spremembe" za osnovnošolsko področje potrebne "res dobrega socialnega dialoga". Kot je poudarila Veličkova, so ob zaključku srečanja predstavniki sindikata povedali, da soglasja k tem spremembam ne morejo dati ter da se je treba še posvetovati in doreči "marsikatero stvar".

Kljub vsemu je bil po njenem mnenju pogovor koristen, vendar pa je poudarila, da so obravnavane predloge dobili danes popoldan, zato je bilo zelo težko govoriti o njih. Dodala je, da se bodo zagotovo zopet sestali, tudi s predstavniki drugih sindikatov, in nadaljevali s pogajanji. "Ves čas bomo strokovno in z argumenti zagovarjali svoja stališča in mogoče se nam bo uspelo tudi zbližati," je še dejala Jelka Velički.

Sindikati javnega sektorja so sicer na današnjih pogajanjih zavrnili zadnji vladni predlog 13-odstotnega znižanja plač in dali dva protipredloga, do katerih se mora vlada opredeliti do srede. Poleg odprave nesorazmerij predlagajo triodstotno znižanje oziroma zamrznitev plač.