Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štafeta norosti na obisk k Pahorju

Deli na:

Predsednika vlade Boruta Pahorja bo danes obiskala Štafeta norosti, skupina aktivistov iz Zasavja, ki se bori proti onesnaženju zraka zaradi sežiganja odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. Krivdo za po njihovih besedah neznosen smrad v Zasavju aktivisti pripisujejo prav Pahorju, čigar okoljsko ministrstvo naj bi dovoljevalo sežig odpadkov v cementarni.

Predsednika vlade Boruta Pahorja bo danes obiskala Štafeta norosti, skupina aktivistov iz Zasavja, ki se bori proti onesnaženju zraka zaradi sežiganja odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. Krivdo za po njihovih besedah neznosen smrad v Zasavju aktivisti pripisujejo prav Pahorju, čigar okoljsko ministrstvo naj bi dovoljevalo sežig odpadkov v cementarni.

Občina Zagorje ob Savi, okoljevarstveno društvo Eko krog in Civilna iniciativa Trbovlje bodo okoli 17. ure pred vladnim poslopjem v Ljubljani pripravili mirni protest proti sežiganju odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. V okviru protesta bodo predsedniku vlade Borutu Pahorju skušali izročiti t.i. štafeto norosti.

Štafeta je na pot krenila ob pol sedmi uri izpred gasilskega doma v Ravenski vasi nad Trbovljami, pred vladnim poslopjem v Ljubljani pa naj bi se zbralo preko 1000 protestnikov, ki jih bo tja pripeljalo 17 avtobusov. Organizatorji protesta poudarjajo, da je protest zamišljen v mirnem duhu in zato pozivajo vse udeležence, da se temu primerno tudi obnašajo.

Po besedah zagorskega župana Matjaž Švagana bo imela štafeta oz. zavozlan štafetni dimnik jasno sporočilo, da se mora "norost z Lafarge Cementom takoj končati". Po njegovih navedbah Zasavci ne zahtevajo zaprtja trboveljske cementarne, temveč da Lafarge preneha sežigati odpadke in preide na goriva, ki so okolju manj škodljiva.

Kot navaja predsednik društva Eko krog Uroš Macerl, so organizatorji protesta na francosko veleposlaništvo v Sloveniji naslovili prošnjo za sprejem. "Prepričani smo, da tisti, ki iz sežiganja odpadkov kujejo velike dobičke, Franciji podajajo nepopolno in napačno sliko o dogajanju v Zasavju," je dejal Macerl.

Predstavniki zagorske občine, društva Eko krog in trboveljske civilne iniciative glavno krivdo za sedanje stanje pripisujejo prav Pahorju, saj je v času njegove vlade okoljsko ministrstvo izdalo dovoljenje za sosežig odpadkov v Lafarge Cementu in s tem dovolilo dodatno veliko onesnaževanje Zasavja.

Po Macerlovem mnenju je bil postopek izdaje dovoljenja poln strokovnih napak in pomanjkljivosti, prilagajanja mejnih vrednosti ter kršitev slovenske in evropske zakonodaje.

Lafarge: Delujemo zakonito

Na današnji protest se je že odzvalo podjetje Lafarge Cement, ki zavrača obtožbe protestnikov.

Lafarge Cement kot naslednik trboveljske cementarne, ki ima več kot 130-letno tradicijo, deluje skladno s slovensko in evropsko zakonodajo, je danes zatrdil generalni direktor družbe Iztok Virant. Vse parametre, ki jih dosega Lafarge Cement, nadzorujejo pristojne slovenske institucije, je dodal.

Kot je v izjavi za medije v Trbovljah dejal Virant, je bilo njihovo okoljevarstveno dovoljenje za družbo tri leta pod drobnogledom, nato pa sta ga potrdila Agencija RS za okolje in okoljsko ministrstvo.

"Insinuacije z okoljskimi praksami moram odločno zavrniti, saj je sosežig ali nadomeščanje fosilnih goriv z alternativnimi gorivi običajna praksa v industriji, tudi v cementni industriji. Zlasti v zahodni Evropi ni cementarne, ki tega ne bi počela," pravi Virant, ki je danes zatrdil, da ne zapušča Lafarge Cementa.

Po njegovem mnenju se okoljevarstveniki, ki se zavzemajo za opustitev uporabe alternativnih goriv, v bistvu zavzemajo za večje izpuste emisij. Ob tem se je vprašal, kakšno okoljevarstvo je to.

Glede motivov okoljevarstvenikov, ki nasprotujejo sosežigu v Lafarge Cementu, Virant meni, da ti niso okoljevarstveni in ekološki, oz. domneva, da so to "motivi kakšne tretje vrste".

Prvi mož družbe je poudaril, da je njihov obstoj odvisen od cenovne konkurenčnosti, vse meritve emisij v cementarni izvaja neodvisna institucija, analizira pa jih Zavod za zdravstveno varstvo Maribor.

Po Virantovih besedah so letos število zaposlenih zmanjšali zaradi upokojitev, Lafarge Cement, ki je v zadnjih letih vložil v čistilne naprave in zmanjševanje obremenjevanja okolja več kot 30 milijonov evrov, pa bo letos zaradi krize v gradbeništvu najverjetneje posloval z izgubo.

"Nismo sežigalnica, smo cementarna, ki del fosilnih goriv nadomešča z alternativnimi. Brez kapitala ne bi zmogli posodobitve cementarne in če jo ne bi posodobili, bi jo lahko zaprli že leta 2007," je še dejal Virant.

Predsednik podjetniškega sindikata Etbin Marin pa je poudaril, da se javnost zavaja glede izpustov iz Lafarge Cementa, in zatrdil, da uprava družbe ne izvaja nobenega pritiska na zaposlene. Po njegovih besedah so zaposleni v teh negotovih časih bojijo za svoja delovna mesta, vendar upravi družbe zaupajo, saj je bila država tista, ki je potrdila dobro delo uprave.