stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štabni dokument ne obstaja

Deli na:

Finski kriminalisti, ki preiskujejo zadevo Patria, so danes zaslišali slikarja Jureta Cekute. Kot je Cekuta povedal v času premora med zaslišanjem, štabni dokument Patrie, o katerem je v četrtek govoril predsednik SDS Janez Janša, verjetno ne obstaja, saj ga ni videl. Preiskovalci so po njegovih besedah zatrdili, da je zanj preiskava končana.

Finski kriminalisti, ki preiskujejo zadevo Patria, so danes zaslišali slikarja Jureta Cekute. Kot je Cekuta povedal v času premora med zaslišanjem, štabni dokument Patrie, o katerem je v četrtek govoril predsednik SDS Janez Janša, verjetno ne obstaja, saj ga ni videl. Preiskovalci so po njegovih besedah zatrdili, da je zanj preiskava končana.

Janša je sicer v četrtek po pogovoru s preiskovalci izpostavil, da je iz t.i. štabnega dokumenta razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute. S tem dokumentom naj bi po Janševo Patria načrtovala, kako dobiti posel v Sloveniji.

Na novinarsko vprašanje, kdo torej laže - on ali tisti, ki je v finski Patrii dokument napisal, je Cekuta odgovoril, da tega ne more komentirati. "Jaz nikoli ne lažem," je zatrdil.

Povedal je tudi, da dokumenta ni videl. "Ga ni," je pristavil. Na vprašanje, ali Janez Janša laže, pa je dejal, da ne bo komentiral. Zanikal je, da bi posrednikom Patrie sporočal kakršne koli informacije, prav tako po njegovih besedah ni posredoval informacij o nekdanjem premieru Antonu Ropu.

Na vprašanje, ali so ga preiskovalci spraševali o imenih, ki se pojavljajo v zadevi Patria, je odvrnil: "Tudi če bi me, to ne bi vedel." Kot je še povedal, je poslovneža Walterja Wolfa nazadnje videl pred desetimi leti.

Na vprašanje, za kaj je od poslovneža Wolfganga Riedla dobil 340.000 evrov, je Cekuta že po zaslišanju povedal, da "je samostojni ustvarjalec na področju kulture, nisem vključen v nobeno stranko, v nobeno podjetje in nisem dolžan dajati poročil o mojih dohodkih".

Sicer pa je Cekuta povedal, da so danes opravili vse pogovore. "Zelo v redu, ker vem, da nisem nič naredil narobe, je dejal". Tudi preiskovalci so bili po njegovih besedah zelo korektni. "Zelo sem zadovoljen, da smo vso zgodbo razkrili in pojasnili. Pričakujem, da bom izključen iz tega dogajanja," je povedal Cekuta.

Kot je dejal, je preiskovalce tudi vprašal, o čem je v četrtek govoril Janez Janša, ko je omenjal štabni dokument Patrie, a ni dobil odgovora. Pojasnil je še, da je bil danes na zaslišanje vabljen kot osumljenec.

Matjaž Pajk iz odvetniške družbe Korošec, ki je spremljal Cekuto, pa je v zvezi z zaslišanjem povedal, da meni, da je zadeva zdaj vsaj v preiskovalni fazi končana. "Odvisno je, kaj se bo odločilo tožilstvo. Tu je vpletenih tudi več držav - Avstrija, Finska," je dejal.

Kot je pojasnil, so na zaslišanju danes in v torek odgovorili na več kot 200 vprašanj in na vsa vprašanja je Cekuta po njegovih besedah odgovoril. Cekuta je še povedal, da je šlo za eno in isto zaslišanje in da so mu preiskovalci zatrdili, da je zanj zaslišanje končano.

V minulih dneh so kriminalisti, med njimi glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist, že zaslišali predsednika SDS Janeza Janšo in poslovneža Rudolfa Lebana. Zaslišali naj bi tudi uslužbenca ministrstva za obrambo Marjana Senico in še nekatera, doslej neznana imena.