mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SSN bo zbirala podpise

Deli na:

Zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN) je sporočila, da bo v vsakem primeru zbirala 40.000 podpisov za referendum o vstopu Hrvaške v Nato, "saj so dosedanje poteze tako slovenskih kot hrvaških politikov jasno pokazale, da Hrvaška še ni pripravljena na vstop v NATO, njihovi volivci sami pa niso dobili priložnosti za referendum".

Zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN) je sporočila, da bo v vsakem primeru zbirala 40.000 podpisov za referendum o vstopu Hrvaške v Nato, "saj so dosedanje poteze tako slovenskih kot hrvaških politikov jasno pokazale, da Hrvaška še ni pripravljena na vstop v NATO, njihovi volivci sami pa niso dobili priložnosti za referendum".

SSN je sicer v petek po srečanju s premierom Borutom Pahorjem še dopuščala možnost, da bi umaknila pobudo za razpis referenduma, če se začel uresničevati sklep državnega zbora o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato. To po njihovem pomeni, "da se v imenu Slovenije nihče nima pravice pogajati, niti ne more biti predmet mednarodne arbitraže, mednarodnega sodnega telesa ali mediacije teritorialni stik Republike Slovenije z odprtim morjem, celovitost Piranskega zaliva in med drugim zaselki na levem bregu Dragonje ter ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi".

V stranki zahtevajo, da slovenska vlada "v roku desetih dni" zahteva umik hrvaških organov z ozemlja Slovenije ter odstranitev hrvaških začasnih kontrolnih točk s slovenskega ozemlja v Sečovljah in z levega brega Mure pri Hotizi. V primeru, da hrvaška vlada "v roku petih dni od prejema zahteve svojih organov ne bo umaknila s slovenskega ozemlja, naj vlada Republike Slovenije nemudoma začne aktivnosti in postopke za mednarodno sodno zaščito suverenosti slovenskih ozemelj po stanju na dan 25. 6. 1991, ki so sedaj pod hrvaško zasedbo", so zapisali v SSN.

Predlagajo tudi, da Pahorjeva vlada seznani članice EU in Nata "o dejanskem stanju na dan osamosvojitve, 25. 6. 1991 (...) ter o enostranskih hrvaških ravnanjih po tem datumu, zlasti v obdobju po letu 1993 do danes". Zahtevajo tudi, da Hrvaška "na celotni meji s Slovenijo vzpostavi stanje z dne 25. 6. 1991".

Obenem so v SSN opozorili predsednika republike Danila Türka "in vse ostale politične akterje, naj v javnosti prenehajo pozivati državljane k neizvrševanju njihovih ustavnih pravic iz naslova referenduma". "SSN vsem naštetim predlaga, naj se opravičijo javnosti zaradi dosedanjega 18-letnega zastoja in zastavijo svoj ugled za spremembe referendumske zakonodaje, ki jo ocenjujemo kot ustavno sporno, pomanjkljivo in restriktivno," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik Türk je namreč prejšnji teden menil, da referendum o Hrvaški ne bi bil ne potreben ne koristen, slovenske državljane in državljanke pa je pozval, naj temeljito premislijo, ali bodo referendumsko pobudo podprli.