mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šrotova hobotnica

Deli na:

Lastniška hobotnica Pivovarne Laško je v zadnjih letih razpredla svoje lovke po slovenskem gospodarstvu zaradi nedelovanja nadzornih organov – urada za varstvo konkurence in agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Šrotov imperij danes stoji na vse bolj majavih nogah, lastniško hobotnico poskušata omejiti nova varuha kapitalskega trga Jani Soršak in Damijan Žugelj, sporne transakcije Laščanov pa preiskujejo tudi kriminalisti.

Lastniška hobotnica Pivovarne Laško je v zadnjih letih razpredla svoje lovke po slovenskem gospodarstvu zaradi nedelovanja nadzornih organov – urada za varstvo konkurence in agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Šrotov imperij danes stoji na vse bolj majavih nogah, lastniško hobotnico poskušata omejiti nova varuha kapitalskega trga Jani Soršak in Damijan Žugelj, sporne transakcije Laščanov pa preiskujejo tudi kriminalisti.

Za uradom za varstvo konkurence je  akcijo proti laški hobotnici začela tudi ATVP. Zoper pivovarni Laško in Union ter Radensko in Infond Holding ter njihove odgovorne osebe, Boška Šrota, Dušana Zorka, Tomaža Blagotinška in Matjaža Rutarja, je bil uveden prekrškovni postopek, ker naj bi usklajeno v treh obdobjih med letoma 2005 in 2007 kupovali Mercatorjeve delnice in si tako lastniško podredili trgovsko družbo. Vse štiri družbe so sredi lanskega septembra postale imetnice 48,33-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja.  Ker so s tem presegle prevzemni prag, so bile zavezane dati prevzemno ponudbo, a tega niso storile.

Politično neukrepanje
V Pivovarni Laško in Infond Holdingu so očitani prekršek označili za neutemeljenega in se pri tem sklicevali na vloženo zahtevo Infond Holdinga za odprodajo četrtinskega deleža v Mercatorju, ki pa ji varuh konkurence zaradi sumov, da je kupec – avstrijska družba Raishop Holding novo delniško parkirišče Laščanov, ni ugodil.  Ob tem so še navrgli, da bi bili lahko očitki o prekršku politični, ker je ATVP uvedla postopek šele po desetih mesecih, odkar naj bi bil storjen. O tem, ali bi lahko bilo politično tudi neukrepanje v preteklosti, ko je ATVP vodil prejšnji direktor Neven Borak, v Pivovarni Laški niso rekli nobene. Bolj kot predvidena globa, ker ni bila  objavljena prevzemna ponudba (ATVP lahko pravnim osebam izreče od 125 do 375 tisoč evri kazni, odgovornim fizičnim osebam pa med 2500 in 12.500 evrov), prvega pivovarja Boška Šrota, ki v verigi preko Atke-Prime, Kolonela, Centra Naložb in Infond Holdinga lastniško obvladuje laško hobotnico, skrbi to, da bi morda izgubil nadzor nad Mercatorjem, ki ga kljub odvzetim glasovalnim pravicam še vedno obvladuje. Na redni letni skupščini delničarjev »najboljšega soseda« 26. avgusta se lahko zgodi marsikaj. Lahko nastanejo tudi spremembe v sestavi nadzornega sveta, ki lahko nato zamenja upravo. Ali bo dejansko tako, je odvisno od preostanka delničarjev, ki so v nasprotju z laškimi družbami pri svojih deležih ohranile glasovalne pravice.


Postavljen pred zid
Tako Mercatorjev nadzorni svet, ki ga vodi finančni svetovalec Pivovarne Laško kot upravo, ki ji predseduje Žiga Debeljak, trenutno še vedno obvladuje Boško Šrot. S tem, kot menijo na uradu za varstvo konkurence, pa prihaja do škodljive vertikalne koncentracije med proizvajalcem pijač in trgovcem. Seveda v škodo potrošnikom, ki imajo v Mercatorjevih trgovinah manjšo izbiro in višje cene, kot bi jih imeli, če koncentracije med proizvajalcem in trgovcem ne bi bilo in bi bila večja konkurenca. Mimogrede – Pivovarna Laško je s prvim avgustom v Mercatorju že tretjič letos podražila svoje pivo, sokove in vodo – tokrat  od dva do pet odstotkov. Urad za varstvo konkurence pa proti Mercatorju vodi še nekaj drugih postopkov – zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja in zaradi sumov usklajenega dvigovanja cen skupaj s Sparom in Tušem. Sporne transakcije in premetavanja lastniških deležev v družbah laške hobotnice pa preiskujejo tudi kriminalisti.

VEČ V TISKANI IZDAJI