Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šrot deloval v lastno korist

Deli na:

Posamezni posli Pivovarne Laško, ko jo je vodil Boško Šrot, po oceni revizorjev niso bili v zadostni meri vodeni v dobro odvisnih družb in s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarja. Šrot je lahko sprejemal poslovne odločitve v korist svojih družb in ne manjšinskih lastnikov skupine Pivovarna Laško, menijo v družbi BDO Revizija.

Posamezni posli Pivovarne Laško, ko jo je vodil Boško Šrot, po oceni revizorjev niso bili v zadostni meri vodeni v dobro odvisnih družb in s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarja. Šrot je lahko sprejemal poslovne odločitve v korist svojih družb in ne manjšinskih lastnikov skupine Pivovarna Laško, menijo v družbi BDO Revizija.

Družba BDO Revizija je revizijo vodenja posameznih poslov skupine Pivovarna Laško v zadnjih petih letih opravila na podlagi sklepa skupščine Pivovarne Laško iz lanskega avgusta. Uprava Pivovarne Laško, ki jo od 24. julija lani vodi Dušan Zorko, je poročilo revizorjev danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze ter ga poslala v obravnavo nadzornikom, uvrstila pa ga bo tudi na dnevni red skupščine, ki bo predvidoma v tretjem tednu junija.

Skupna značilnost vseh pregledanih poslov je, da niso bili poslovno potrebni za opravljanje poslovne dejavnosti Pivovarne Laško in obravnavanih odvisnih družb, navaja revizijska družba.

Revizorji so poseben poudarek posvetili preveritvi vodenja poslov, povezanih z nakupom delnic Thermana - Zdravilišče Laško od Infond Holdinga in z nakupom delnic Infond Holdinga s strani Fructala in Pivovarne Union. Pod drobnogled so vzeli tudi posle v zvezi z nakupom delnic Premogovnika Velenje s strani Radenske ter prodajo teh delnic Centru Naložbe, pa tudi posle, ki so povezani z dajanjem posojil, odobrenih s strani Pivovarne Laško, Radenske in Pivovarne Union. Prav tako so pregledali posle, povezane z nakupom oz. ustanovitvami nakupnih in prodajnih opcij za delnice Istrabenza.

Kot so revizorjem povedali v vodstvih odvisnih družb Pivovarne Laško, so bili vsi obravnavani posli odvisnih družb narejeni na podlagi navodil poslovodstva obvladujoče družbe, to je Boška Šrota. Navodila so bila podana ustno in o njih ni uradnih zapisnikov, poslovodstva odvisnih družb pa v času sklepanja poslov teh niso pojmovala za škodljive.

Za skupino Pivovarno Laško je zaradi poslov nakupa delnic družbe Infond Holding s strani hčerinske družbe Fructal ter zaradi dajanja posojil družbam Center Naložbe in Infond Holding nedvomno nastala škoda zaradi padca tržne vrednosti delnic in plačilne nesposobnosti prejemnic posojil, menijo revizorji. Natančne višine škode niso ugotavljali.

V BDO Revizija predvidevajo, da je Šrot kot lastnik končne obvladujoče družbe Atka Prima zaradi svojega položaja kot direktor Pivovarne Laško lahko sprejemal poslovne odločitve, ki so predvsem koristile družbam, katerih solastnik je bil in ki jih je tudi posredno obvladoval, to sta Center Naložbe in Infond Holding, medtem ko obravnavani posli niso bili poslovno potrebni za skupino Pivovarna Laško in niso prinašali koristi manjšinskim lastnikom skupine.

Imenovanje posebnega revizorja je na skupščini Pivovarne Laško 31. avgusta lani predlagala Kapitalska družba (Kad) kot 7,06-odstotna lastnica pivovarne. Sumila je namreč, da je prišlo pri sklepanju določenih poslov družbe do negospodarskih in škodljivih ravnanj, ki naj bi povzročila oškodovanje podjetja. Delničarji so predlog izglasovali s 84,1 odstotka glasov.