ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sredstva za grobišča

Deli na:

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zavrnili današnjo trditev zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca, da v državnem proračunih za leto 2010 in 2011 ni niti evra za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih. Za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, navajajo na ministrstvu.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zavrnili današnjo trditev zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca, da v državnem proračunih za leto 2010 in 2011 ni niti evra za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih. Za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, navajajo na ministrstvu.

V službi za odnose z javnostmi ministrstva za delo so za STA pojasnili, da je v proračunu za prihodnje leto poleg že omenjenih sredstev za urejanje grobišč predvidenih še 550.566 evrov za vzdrževanje grobov v Sloveniji. Ta sredstva pa vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem.

Poleg tega bo vlada v proračunu za prihodnje leto zagotovila tudi ustrezna sredstva za izvajanje obeh letos sprejetih novel vojnih zakonov - novele zakona o vojnih grobiščih in novele zakona o žrtvah vojnega nasilja. Za to bo zagotovljeno 2,5 milijona evrov, so še pojasnili na ministrstvu.

Kot je znano, je Ferenc ob robu današnjega polaganja venca ob vhodu v Barbarin rov s strani predsednika republike Danila Türka, premiera Boruta Pahorja in predsednika DZ Pavla Gantarja opozoril, da država za ureditev rova v prihodnjih dveh letih ni namenila niti evra, po njegovih navedbah pa bi za to in za ureditev kostnice na Teharjah potrebovali vsaj milijon evrov.

Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši. Trupla v Barbara rovu v Hudi jami so odkrili marca letos. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Doslej so iz rova iznesli 726 trupel, po ocenah Ferenca pa naj bi bilo v prvem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.

Ferenc je v kasnejšem pismu za medije posredoval zapisnik seje komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč z dne 20. oktobra in izpostavlja sklep komisije, v katerem ta "z zaskrbljenostjo ugotavlja, da je prišlo do zaostankov pri izvajanju del v Hudi jami", in sicer niso odobrena niti dela, za katera so bili že pred meseci opravljeni javni razpisi. Poleg tega komisija v sklepu tudi ugotavlja, da v predlogu proračuna za leti 2010 in 2011 niso zagotovljena sredstva za ureditev grobišča v Hudi jami.

Komisija ugotavlja, da je utečeno delo pri evidentiranju, sondiranju in urejanju prikritih morišč in grobišč zastalo. Komisija izraža zaskrbljenost, da bodo opuščeni že doseženi strokovni standardi.

Poleg tega je iz zapisnika razvidno tudi, da je komisija obravnavala kritične pripombe Ferenca v zvezi z zastojem pri evidentiranju in sondiranju prikritih grobišč. Člane komisije je opozoril, da od maja ni več evidentiranja in sondiranja, ni geodetskih odmer sondiranih grobišč, ni urejanja sondiranih in geodetsko odmerjenih grobišč. Ne upoštevajo se več standardi, ki so bili sprejeti s sklepi komisije in po zakonskih in strokovnih določilih.

Iz zapisnika omenjene seje je še razvidno, da je tudi član komisije Marko Štrovs, sicer predstavnik ministrstva za delo, navedel, da v predlogih proračunov za leti 2010 in 2011 ni potrebnih dodatnih sredstev za prekop in pokop žrtev ter ureditev pokopališča zunaj jame in izvedbo drugih potrebnih del.

Štrovs je, kot izhaja iz zapisnika, še navedel, da so bili stroški za ureditev vojnega grobišča v Hudi jami na lokaciji pred vhodom ocenjeni na 400.000 evrov. Proračun za leti 2010 in 2011 pa ni zagotovil sredstev za ta namen. Po predlogu proračuna za leti 2010 in 2011 se tudi sredstva za druga vojna grobišča zmanjšujejo, je po zapisniku seje komisije še pojasnil Štrovs.