skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

lenart zavbi pl001 Reporter.si

Žavbi: Anže Logar je včasih zvenel kot Branko ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Srbi in Albanci ocenjujejo konferenco na Brdu

Deli na:

Srbski mediji so konferenci o Zahodnem Balkanu, ki sta jo v soboto na Brdu pri Kranju gostili Slovenija in Hrvaška, prisodili kritično oceno. Večernje novosti med drugim pišejo o pravem debaklu, medtem ko kosovski mediji izpostavljajo, da se je Srbija zaradi Kosova odločila za osamitev.

Srbski mediji so konferenci o Zahodnem Balkanu, ki sta jo v soboto na Brdu pri Kranju gostili Slovenija in Hrvaška, prisodili kritično oceno. Večernje novosti med drugim pišejo o pravem debaklu, medtem ko kosovski mediji izpostavljajo, da se je Srbija zaradi Kosova odločila za osamitev.

Kot piše srbski dnevnik Večernje novosti, bo srečanje na Brdu pri Kranju ostalo v spominu po mnogem, zagotovo pa ne po izpolnitvi napovedanih ciljev organizatorjev. Udeležence konference bi bilo mogoče prešteti na prste. Izostali so pomembni evropski povabljenci in predsednik največje države v regiji - Srbije, sestanek se je končal 45 minut prej, kot je bilo načrtovano, medtem ko so nekateri nagovarjali udeležence, so drugi zapuščali dvorano, na svoji spletni strani še pišejo Večernje novosti.

Srbska Politika po drugi strani piše o skromnem dometu srečanja. Časnik v temi dneva med drugim navaja, da je bila konferenca na Brdu pri Kranju ambiciozno napovedana kot prvi veliko srečanje regionalnih voditeljev po 18 letih, prekinjena pa je bila 45 minut pred predvidenim časom.

Glede odsotnosti Srbije časnik v ločeni kolumni na spletni strani sicer piše, da ne gre za dramo. A če ne želi biti "dežurno odsotna", pa bo Srbija morala poiskati odgovor na vse bolj aktualno in odprto zahtevo del članic Evropske unije (plus ZDA), da zaradi članstva v uniji vzpostavi neposredno komunikacijo v Prištino, piše komentator Boško Jakšić.

Dogajanje so pozorno spremljali tudi mediji na Kosovu, ki poudarjajo, da so države Zahodnega Balkana, razen Srbije, še enkrat pokazale, da jim krvava preteklost ne more preprečiti gradnje dobrososedskih odnosov in sodelovanja za skupno prihodnost znotraj Evropske unije, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Pozornost pa mediji namenjajo tudi srbskemu bojkotu srečanja.

Prištinski časnik Kosova Sot med drugim ocenjuje, da se je Srbija z nesodelovanjem na konferenci na Brdu pri Kranju odločila za osamitev zaradi Kosova. Koha Ditore pa piše, da upoštevajoč način organizacije sestanka ni mogoče najti razlogov za nesodelovanje Srbije.