Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporne donacije je predlagal Janković

Deli na:

Pri nekaterih donacijah ljubljanski občini je sporno predvsem to, da se podjetniki zanje niso odločili sami, ampak jih je predlagal župan Zoran Janković, je dejala predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS). Komisija, ki je v sredo zaslišala pet podjetnikov, je na naslednjo sejo poleg Hilde Tovšak povabila tudi župana.

Namen preiskovalne komisije, ki se ukvarja z gradbenimi posli, je preveriti, ali so bili viri sredstev za projekte gradbenih investicij javnega pomena, financirani iz sredstev državnega proračuna in proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL), pridobljeni in porabljeni skladno z namenom in zakonodajo, pojasnjuje Jerajeva.

Zato so pridobili podatke o donacijah občini v letih od 2006 do 2009 in v sredo zaslišali tiste, ki so donirali največ, od 50.000 do 250.000 evrov.

Ena od prič je povedala, da je župan izrazil pričakovanje, da bodo podjetja, ki delajo karkoli v Ljubljani, mestu tudi donirala. V večini primerov je bil pobudnik za donacije župan, ki je predlagal tudi zneske donacij, je sredina zaslišanja povzela Jerajeva. Ob tem je omenila, da je pri enem podjetju višina donacije dosegala 90 odstotkov letnega dobička družbe.

Donacije bi morale biti prostovoljne, poudarja Jerajeva. Po njenih navedbah so bile pogodbe o donacijah sicer sklenjene, ampak je pomembno, da jih je predlagal župan in ne podjetniki. Župan je nastopal s pozicije moči, kot tisti, ki je za to lahko tudi kaj ponudil, je prepričana Jerajeva. Kot pojasnjuje, je bilo treba za nekatere od parcel, kjer so se gradila stanovanja, namreč tudi spremeniti prostorske akte in župan je tisti, ki to predlaga.

Nobena od prič donacije ni dojela kot vrsto izsiljevanja, "seveda pa niti nismo pričakovali, da bi to priznali," dodaja Jerajeva.

Na naslednji seji 1. aprila bodo zaslišali ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktorico Vegrada Hildo Tovšak. Vegrad je, kot pojasnjuje Jerajeva, ljubljanski občini doniral 500.000 evrov vredno zemljišče in v Ljubljani gradil stanovanja. Prav tako bodo na naslednji seji zaslišali še direktorja Gratela Jurija Krča.

Na vprašanja članov preiskovalne komisije so v sredo odgovarjali nekdanji direktor podjetja Les Marjan Pišljar, direktor Kraškega zidarja Radoš Lipanje, Bogdan Korošec iz Iprojekta, Stanislav Svetlič iz Lesnine Inženiringa in direktor Ganamma Aleš Musić. Ker Aleš Musić v času dogovarjanja za donacije MOL še ni bil direktor, bo komisija predvidoma zaslišala tudi takratnega direktorja Gojka Musića, napoveduje Jerajeva.

Kot je dejala, so trije člani preiskovalne komisije, Anton Colarič (SD), Vito Rožej (Zares) in Anton Anderlič (LDS), vložili predlog za dopolnitev dokaznega sklepa, v katerem predlagajo zaslišanje še okoli desetih prič. Med njimi sta tudi nekdanja ministra za zdravje Andrej Bručan in Zofija Mazej Kukovič. Komisija namreč preiskuje tudi gradnje javnih zdravstvenih objektov.