Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporazumne prekinitve

Deli na:

V Gorenju posledice gospodarske krize čutijo v vse večjem obsegu, od lanske jeseni pa se razmere na trgih nenehno poslabšujejo. Uprava družbe se je zato delavcem, ki razmišljajo, da bi začeli na svoje ali pustili zaposlitev v Gorenju zaradi drugih, pomembnih aktivnosti, odločila ponuditi sporazumno prenehanje delovnega razmerja.

V Gorenju posledice gospodarske krize čutijo v vse večjem obsegu, od lanske jeseni pa se razmere na trgih nenehno poslabšujejo. Uprava družbe se je zato delavcem, ki razmišljajo, da bi začeli na svoje ali pustili zaposlitev v Gorenju zaradi drugih, pomembnih aktivnosti, odločila ponuditi sporazumno prenehanje delovnega razmerja.

Vse delavce, ki bi svoje življenje nadaljevali na nov način, ki ni vezan na zaposlitev v Gorenju, vodstvo podjetja vabi, da se oglasijo na pogovor v kadrovsko službo. Pri tem obljubljajo, da bodo skrbno in odgovorno pretehtali vsak posamezen predlog ter oblikovali ponudbo za sklenitev sporazuma o prenehanju zaposlitve v družbi, je zapisano v internem glasilu Gorenja.

Vsem zaposlenim, ki se odločijo sprejeti ponudbo vodstva Gorenja, naj bi bila ponujena višja denarna pomoč, kot bi znašala odpravnina pri odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov.

Po oceni uprave Gorenja, ki v celotni skupini zaposluje približno 11.000 delavcev, povpraševanje po gospodinjskih aparatih bistveno upada in zato zmanjšanemu obsegu naročil - ta naj bi se zmanjšala za 25 odstotkov - poskušajo prilagajati tudi proizvodnjo.

Tako so v Gorenju z novim letom začasno prešli na 36-urni delovni teden, s katerim se bodo skušali izogniti večjim odpuščanjem zaposlenih. Približno 225 delavcem pa družba letos ne bo podaljšala pogodb o zaposlitvi za določen čas.

Ker težke razmere na trgu zahtevajo od Gorenja prilagajanje povpraševanju in s tem racionalnejšo organizacijo dela, so z uvedbo skrajšanega delovnika še okrepili ukrepe oz. uvedli prilagodljiv delovnik in koriščenje dopusta. Tako bodo lahko v posameznih organizacijskih enotah izjemoma delali tudi šest dni v tednu, vendar pa bodo na račun tega zaposleni imeli kasneje dela prost dan.

Na Zavodu RS za zaposlovanje so danes pojasnili, da so seznanjeni, da se marsikateremu delavcu ponuja podpis sporazuma o prekinitvi delovnega razmerja. Vendar pa zavod ob tem opozarja, da delavec s tem izgubi vse pravice pri zavodu, razen tega, da se lahko prijavi.

"To je zelo pomembno, zaradi tega opozarjamo, naj delavci ne podpisujejo sporazumov o prenehanju pogodbe o zaposlitvi. Ta sporazum namreč pomeni, da pri zavodu ne morejo uveljavljati pravice do nadomestila," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni objavi podatkov o brezposelnosti v januarju, povedala generalna direktorica zavoda Marija Poglajen.