GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spopad za Vzajemno

Deli na:

Averju šteti dnevi Vodstvo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice je za 8. april sklicalo skupščino, ki bo ponovno odločala o razporeditvi bilančnega dobička ter sprejela spremembe statuta, ki bodo omogočile uvedbo življenjskih zavarovanj. Čeprav je na zunaj videti, da njene priprave na uvedbo življenjskih zavarovanj potekajo gladko, pa se v ozadju bije težek boj za prevzem te zavarovalnice. Uprava Vzajemne je tako namesto priprav zavarovalnice na nove izzive vsakodnevno pod pritiskom različnih interesnih skupin. Na eni strani ima svoje interese največja vladna stranka SD, na drugi partnerica Zares s kolovodjo Cveto Zalokar Oražem, tretja in hkrati najbolj brezkompromisna pa je povezana z nekdanjim predsednikom uprave in zdajšnjim direktorjem Lekarne Ljubljana Markom Jakličem.

Averju šteti dnevi

Vodstvo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice je za 8. april sklicalo skupščino, ki bo ponovno odločala o razporeditvi bilančnega dobička ter sprejela spremembe statuta, ki bodo omogočile uvedbo življenjskih zavarovanj. Čeprav je na zunaj videti, da njene priprave na uvedbo življenjskih zavarovanj potekajo gladko, pa se v ozadju bije težek boj za prevzem te zavarovalnice. Uprava Vzajemne je tako namesto priprav zavarovalnice na nove izzive vsakodnevno pod pritiskom različnih interesnih skupin. Na eni strani ima svoje interese največja vladna stranka SD, na drugi partnerica Zares s kolovodjo Cveto Zalokar Oražem, tretja in hkrati najbolj brezkompromisna pa je povezana z nekdanjim predsednikom uprave in zdajšnjim direktorjem Lekarne Ljubljana Markom Jakličem.

Averju šteti dnevi

Nedvomno imajo interesne skupine skupno točko – nadzor nad denarjem. V stranki socialnih demokratov stavijo pri vplivu na delovanje Vzajemne na predsednika uprave dr. Boštjana Averja, saj naj bi po neuradnih informacijah stala za njegovim imenovanjem na čelo nadzornega sveta KAD. Njegovo imenovanje je najbolj vznemirilo koalicijsko partnerko Zares, češ da imenovanje naj ne bi bilo usklajeno. Zato v Zaresu že nekaj časa skušajo skozi spremembo zakonodaje onemogočiti razvoj zavarovalnice izven osnovne dejavnosti. Zaradi navideznega miru v koaliciji vsaj navzven delujejo konstruktivno, medtem ko nam je več virov potrdilo, da je vlogo 'dežurnega' nergača (beri namesto Zares-a) po posredovanju Bojana Petana prevzel nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak. Tretja skupina, zbrana okoli Marka Jakliča, nekdanjega predsednika uprave Vzajemna, ki je na podlagi spornih poslovnih odločitev s strani Agencije za zavarovalniški nadzor v postopku za odvzem licence in je bil prisiljen odstopiti (v primeru neodstopa bi izgubil licenco) z mesta prvega človeka zavarovalnice, pa za razliko od politike, ki skuša onemogočati razvoj Vzajemne z za Evropo nikoli videno zakonodajo, deluje podtalno.

V začetku marca je državni zbor sprejel drugo branje novelo zakona o zavarovalništvu. Ta določa, da Vzajemna lahko ustvarjeni dobiček, ki ga bo prenesla v rezerve, nameni tudi za druge zavarovalne posle. Nekateri, predvsem v stranki Zares, to označujejo za dejanje, ki meji skoraj na krajo. Poslanka Cveta Zalokar Oražem tako meni oziroma je do nedavnega menila, da bi se moral denar, ki je bil vplačan za zdravstveno zavarovanje, porabiti, za kar je bil vplačan, to je za zdravstvene storitve. Ob tem seveda nasprotniki namerno zavajajo javnost, da je edino poslanstvo vzajemnih zavarovalnic tudi v svetu enako njihovemu stališču, ki pa ga lahko vsak radoveden posameznik že z enostavnim pogledom na spletu demantira. Nekatere med njimi se ukvarjajo namreč celo z avtomobilskim zavarovanjem …

Predlogu SD so ostro nasprotovali tudi v opoziciji, vendar predlog SDS oziroma nekdanjega ministra Andreja Vizjaka, da bi Vzajemna lahko dobiček iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja namenila le za varnostne rezerve ali za znižanje premij, ni dobil podpore. Ob tem je zanimivo, da je predlogu SD pred časom nasprotovala tudi koalicijska stranka Zares, vendar je nazadnje podprla rešitev, ki jo je predlagala SD. To seveda ni naključje, saj je ravno SD predlagala Averja za nadzornika KAD-a. Aver naj bi namreč sodil v krog mladih poslovnežev, ki so blizu SD in sodijo v združenje YES. Zato tudi ni presenetljivo, da mu je vlada zaupala mesto vodenja nadzornega sveta KAD-a, čeprav so mnogi menili, da je premlad in premalo izkušen, zaradi česar še vedno obstajata dvom in nezaupanje do njegovega dela. Po drugi strani pa se govori, da je prav to njegova prednost, saj naj bi bil najbolj primeren za izvrševanje ukazov sedanje vlade.

V kolikor lahko politične igre še umestimo v kontekst nabiranja političnih točk in kazanju mišic znotraj trenutne vladne koalicije pa lahko pri tretji interesni skupni, glede na njeno preteklost in dogajanje v zadnjem polletnem obdobju, mirne vesti zapišemo, da jih zanima izključno in samo denar. V uredništvo smo namreč prejeli anonimko, ki smo jo tako kot vsako drugo preverili pri več virih, ki skuša v veliki meri diskreditirati sedanje vodstvo zavarovalnice. Prispevek anonimneža se sicer bere tekoče, je zanimiv, vendar pri zgodbi manjka nekaj osnovnih informacij oziroma informacija– datiranje določenih poslov. Tako lahko preberemo naslednje: »Doslej namreč ni bilo javno znano, da je bil prav Aver tisti, ki je vodil sporni nakup podjetja CDE nove tehnologije d.o.o., ki ga je zagovarjal kot izvrstno naložbo, pa vendar je naposled propadla.« Anonimnež pa pozabi povedati, po besedah naših sogovornikov, da je v tem času vodil Vzajemno Marko Jaklič, in da se v zavarovalnici ni zgodilo nič kar ne bi ukazal ravno on. O njegovem duhu, ki še vedno straši po hodnikih Vzajemne je dovolj zgovorna izkušnja, ki smo jo imeli, in sicer da so vsi sogovorniki pristali na pogovor šele po zagotovilu, da v nobenem primeru ne bomo razkrili njihove identitete. Strah pred maščevanjem nekdanjega predsednika uprave bi se morda zdel v teh časih nenavaden, če ne kar smešen, vendar pa imajo sogovorniki za to kar nekaj razlogov. Namesto odgovorov na določena vprašanja smo dobili vprašanja, in sicer zakaj se novinarji nikoli nismo vprašali, zakaj npr. vedno znova pri obnovah poslovnih prostorov, kjer je Jaklič direktor oziroma predsednik uprave, sodeluje podjetje Givo? Kako to, da je že kot direktor Lekarne Ljubljana vozil osebni avtomobil, ki je bil v lasti Vzajemne? Kako to, da so v času njegovega predsedovanja Vzajemni, zdaj pa Lekarn Ljubljana velik oglaševalski kolač dobili medij, ki je v lasti Lea Oblaka? Odgovore bi najverjetneje lahko našla davčna inšpektorica Ana Podobnikar, ki ravno v tem času pregleduje poslovanje Vzajemne v času Marka Jakliča.

Zaposleni so nas še posebej opozorili na projekt Zeleni gumb, ki je potekal med letoma 2005 ter 2006 in je stal okoli 80 milijonov tolarjev. Sam projekt oziroma višina ne bi bila sporna, če bi projekt zaživel, vendar pa se je namesto pričakovanih 900 naročnikov za ponudbo odločilo okoli 10. Na spletni strani pa smo preverili podatek o sodelovanju Jakliča in gradbenega podjetja Givo in prišli do ugotovitve, da je podjetje opravilo v letih 2003 do 2005 adaptacijska dela v Ljubljani (Vošnjakova 2), Domžalah, Kranju in Velenju, zdaj pa so dobili naročilo oziroma so ga realizirali tudi v novih poslovnih prostorih Lekarne Ljubljana, in sicer na Komenskega 11 (nekdanji prostori SDS).