markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Spominski shod optantov

Deli na:

Žalna slovesnost za domnevnimi žrtvami povojnih pobojev v jami Golobivnica v Lokvi, ki jo je dopoldne pripravila optantska organizacija Unija Istranov, je minila brez izgredov. Domačini Lokev udeležencem niso ovirali dostopa, v Civilni iniciativi za Primorsko pa napovedujejo, da bodo zahtevali zakonsko prepoved podobnih shodov.

Žalna slovesnost za domnevnimi žrtvami povojnih pobojev v jami Golobivnica v Lokvi, ki jo je dopoldne pripravila optantska organizacija Unija Istranov, je minila brez izgredov. Domačini Lokev udeležencem niso ovirali dostopa, v Civilni iniciativi za Primorsko pa napovedujejo, da bodo zahtevali zakonsko prepoved podobnih shodov.

Shoda pri Golobivnci sta se poleg približno 50 pripadnikov Unije Istranov pod vodstvom Massimiliana Lacote udeležila tudi državni sekretar na italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia in italijanski konzul v Kopru Carlo Gambacurta. Lacota je v govoru ob Golobivnici poudaril, da naj bi se v jami nahajali posmrtni ostanki številnih Italijanov, tudi civilistov, ki naj bi jih tja prepeljali v času 40-dnevne jugoslovanske "okupacije" Trsta.

Po besedah Lacote bi se lahko današnje komemoracije udeležilo še več ljudi, zanimanje zanjo je namreč izrazilo več kot 300 ljudi. O domačinih, ki jih danes pred jamo ni bilo, pa je dejal, da se očitno "bojijo deliti zgodovinsko resnico". Lacota je še zanikal, da bi imel karkoli skupnega s fašizmom.

Do jame, ki se nahaja na zasebnem zemljišču, člani Unije Istranov niti danes niso prišli, dostop je bil namreč ograjen, so pa na travnik pred jamo položili cvetje in opravili molitev za mrtve. Potek komemoracije je spremljala enota policistov. Domačini shoda tokrat niso ovirali, napovedujejo pa, da bodo udeležencem iz Italije, če bodo znova prišli, tako kot prvič ponovno preprečili dostop do jame.

Odločitev domačinov, da protestov ne bodo pripravili, je predsednik Civilne iniciative za Primorsko Božo Novak na novinarski konferenci pojasnil, da niso hoteli "dati priložnosti, da bi jih prikazali kot genociden narod".

Novak je še povedal, da so pri vprašanju optantske komemoracije s strani vlade naleteli na ignoranco. Od vlade pričakujejo, da bo v prihodnje zaščitila čustva ljudi na Krasu, zato bodo zahtevali, naj zakonsko prepove organizacijo shodov s podobno vsebino. "Takih gostov si več ne želimo niti jih ne potrebujemo," je bil jasen Novak.

V odgovor na shod pri Golobivnici pa je približno 30 članov društva Promemoria Trst ob podpori antifašistov iz Ljubljane pripravilo žalno komemoracijo ob spomeniku padlim v NOB v Lokvah. "Današnji shod pri Golobivnici je del širše kampanje rehabilitacije fašizma, ki se dogaja tako v Sloveniji kot v Italiji," je povedal predsednik društva Sandi Vovk.

Vovk je poudaril, da "vsi Italijani niso Lacote", med njihovimi člani pa je tudi nekaj nekdanjih optantov. Ker se bodo podobni dogodki po njegovem mnenju ponavljali, je Vovk izrazil upanje, da je današnji skupni nastop slovenskih in italijanskih civilnih gibanj prvi korak na poti k boljšemu čezmejnemu sodelovanju "vseh protifašistov".

Čeprav v Uniji Istranov zatrjujejo, da s fašizmom nimajo ničesar skupnega, so v društvu Promemoria Trst prepričani, da je imela današnja komemoracija drugačen pomen. "Gre za mnogo širši načrt, ki vključuje revanšizem," pravi njegov član Pavel Volk. Ideološko usmeritev Unije Istranov po njegovih besedah potrjuje dejstvo, da se je njen vrh pred kratkim udeležil odkritja table "fašističnemu propagandistu" Mariu Granbassiju v Trstu. Unija Istranov po Volkovih navedbah uživa podporo pri delu italijanske politike, med njenimi člani pa naj bi bili "vidni predstavniki bivših in sedanjih fašističnih strank".