sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Splet okoliščin

Deli na:

Težave z ratifikacijo vstopa Hrvaške v zvezo Nato zaradi pobude za referendum v Sloveniji so posledica "spleta okoliščin", je danes v Bruslju ocenil zunanji minister Samuel Žbogar. "Vse, kar je lahko šlo narobe, je šlo. Pa tudi splet okoliščin je bil tak," je odgovoril na vprašanje, kako se je lahko Slovenija znašla v takšnem položaju.

Težave z ratifikacijo vstopa Hrvaške v zvezo Nato zaradi pobude za referendum v Sloveniji so posledica "spleta okoliščin", je danes v Bruslju ocenil zunanji minister Samuel Žbogar. "Vse, kar je lahko šlo narobe, je šlo. Pa tudi splet okoliščin je bil tak," je odgovoril na vprašanje, kako se je lahko Slovenija znašla v takšnem položaju.

"Protokole smo podpisali julija lani, potem je bila volilna kampanja in volitve, nato smo sestavljali vlado in ni bilo realno, da bi šli naprej z ratifikacijo. Vlada je na svoji tretji seji v začetku decembra sprejela pobudo za ratifikacijo, državni zbor jo je uvrstil na prvo mogočo sejo, to je bilo konec januarja, in potem so se stvari odvijale, kot so se. Razlog je tudi zakonodaja glede referenduma, ki jo imamo," je pojasnil Žbogar.

"Splet okoliščin je pripeljal do tega, da smo, kjer smo, a še vedno upamo, da se bo izteklo v redu, da bomo končali celoten postopek pred vrhom Nata," je poudaril minister ob robu današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju. Tako je odgovoril na vprašanje, kako se je lahko znašla Slovenija v takšnem položaju, zaradi katerega ji grozi, da kot edina članica Nata ne bo pravočasno ratificirala vstopa Hrvaške v Nato.

Nato je Slovenijo javno pozval, naj stori vse, kar lahko, za pravočasno ratifikacijo, in izrazil zaskrbljenost zaradi možnosti referenduma v Sloveniji in možnosti zamude pri ratifikaciji, čeprav je hkrati poudaril, da je treba nacionalne demokratične postopke spoštovati in da se v notranje zadeve Slovenije ne more in noče vpletati. Po navedbah virov v Bruslju pa naj bi sicer zavezništvo od Slovenije zahtevalo pojasnila, zakaj ni postopka začela prej.

Na vprašanje, ali težave z ratifikacijo vstopa Hrvaške v Nato Sloveniji otežujejo pogajalski položaj v okviru pogovorov o mediaciji za rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi omogočila nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU, pa je minister danes odgovoril: "Na osnovi današnjega sestanka bi to težko zaključil, ker me tu danes niso spraševali o ratifikaciji v okviru Nata. Navsezadnje je to sestanek EU."

"Upamo, da bo do ratifikacije prišlo pravočasno, da bo Hrvaška vstopila v Nato in da bo ta ovira - če bi bila - v naših pogajanjih znotraj EU odstranjena," je dodal.

Na vprašanje hrvaških novinarjev, kako lahko Slovenija zagotovi, da v primeru dogovora o mediaciji ne bo referenduma o vstopu Hrvaške v EU, če vlada v primeru Nata ne more nadzorovati niti majhnih strank, pa je minister odgovoril, da je pravica do referenduma demokratična pravica, a da bi si vlada v omenjenem primeru z vsemi sredstvi prizadevala, da referenduma ne bi bilo oziroma, če bi bil, da bi bil za Hrvaško pozitiven. "Jamstva za to pa ne more dati nobena vlada," je sklenil minister Žbogar.