Revija Reporter
Slovenija

Soteska Vintgar je zlata jama Turističnega društva Gorje, na plačilni listi pa tudi bivši direktor UKC Ljubljana

Nenad Glücks
3 9.315

7. dec. 2023 8:43 Osveženo: 8:52 / 07. 12. 2023

Deli na:

Janez Poklukar in Jože Golobič

Bobo, Primož Lavre

Na plačilni listi Turističnega društva Gorje (upravlja sotesko Vintgar) pod vodstvom nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja je tudi odvetnik Jože Golobič, bivši generalni direktor UKC Ljubljana.

Turistično društvo Gorje, ki upravlja naravno znamenitost sotesko Vintgar (Blejski vintgar), velja za bogato. Lani je imelo z osmimi zaposlenimi ob 2,98 milijona evrov prihodkov od prodaje kar 1,40 milijona evrov čistega presežka (leto pred tem je bilo čistega presežka 732.489 evrov). Povprečna plača znaša okoli tri tisoč evrov bruto, predsednik upravnega odbora je nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar.

Devet članov upravnega odbora si je za lani razdelilo kar 40 tisoč evrov nagrade (predlani 30 tisoč evrov.) Blagajno polnijo z denarjem od vstopnic (odrasli plačajo deset evrov, dijaki in študenti sedem, enako upokojenci in invalidi, za otroke od šest do 15 let starosti znašajo tri evre, za mlajše en evro) in parkirnin.

Parkiranje na parkirišču Vhod za avto stane deset evrov za čas do dve uri in pol, na centralnem pa sedem evrov za do štiri ure. A na občini Gorje trdijo, da društvo naravno znamenitost upravlja nezakonito, brez koncesije, za katero si prizadevajo sami. Od države so za zdaj prejeli le obljubo, da se bo pravni status uredil, vendar se že leta ni.

Devet članov upravnega odbora si je za lani razdelilo kar 40 tisoč evrov nagrade (predlani 30 tisoč evrov.)

Pri Turističnem društvu Gorje pravijo, da je ureditev upravljanja Vintgarja zakonita. Soteska Vintgar je bila namreč z odločitvijo organov LRS iz leta 1946 prenesena v upravljanje Turističnemu društvu Gorje. Dodajajo, da so bile tedaj z ustreznimi akti v upravljanje društvom prenesene tudi planinske koče (Kredarica, Triglavska jezera …) in druge naravne vrednote (npr. Slap Savica). Prenos je bil zaradi zagotavljanja ohranitve skupnostnega upravljanja, v katero ne bodo posegali mnogovrstni ekonomski in politični interesi. Prizadevanja občine Gorje sicer podpirajo.

Nedopustno je, da občine Gorje, Jesenice in Bled, na katerih območjih leži soteska Vintgar, ne dobivajo nikakršnih sredstev kot odmeno za povečano obremenitev obiska turistov v soteski Vintgar. Država je to že primerno, in to celo zasebnikom, rešila s koncesijo v Postojnski jami ali Sečoveljskih solinah, kjer so v koncesijski pogodbi določene koncesijske dajatve lokalni skupnosti.

Tega pa ne stori v primeru drugih naravnih vrednot, še posebej v Triglavskem narodnem parku. Presežna denarna sredstva bodo porabili v skladu z načrtom upravljanja za naravne vrednote, ki so ga pripravili sami, saj ga ministrstvo za naravne vire in prostor kljub več pozivom ni pripravilo.

Zanimalo nas je, zakaj imajo tako visoke odvetniške stroške (za lani dobrih 47 tisoč evrov). Sodelujejo s sedmimi odvetniškimi pisarnami, so pojasnili. Vintgar obišče 300 tisoč gostov letno, od česar je 95 odstotkov tujcev. Okoli desetini se (po mnenju turistov) v soteski zgodi neprijetna situacija. Od plačila parkirnine do neustrezno postavljene stopnice, ograje na neprimerno postavljeni višini ali sončnega vremena, ki naj bi ga obljubili, pa ga ni bilo.

Že od prve pritožbe morajo zadeve urejati odvetniške pisarne. Koliko od omenjenega zneska je šlo za odvetnika Jožeta Golobiča, nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana? Manjši del, gre za znesek na ravni nekaj tisoč evrov.