atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šolarji v času korone: bomo z neposrečenimi ukrepi zavozili celo generacijo otrok?

Deli na:
Šolarji v času korone: bomo z neposrečenimi ukrepi zavozili celo generacijo otrok?

Šolanje od doma (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

O šolanju na daljavo je bilo izrečenih veliko opozoril in pripomb. Javnost ostaja razdeljena, so pa vedno glasnejši tisti, ki menijo, da šole niso vir okužb in bi jih morali nemudoma odpreti. Kot glavna razloga navajajo poglabljanje stiske otrok in pomanjkanje socialnih stikov.

Z zapiranjem osnovnih šol je tudi  onemogočeno osnovno poslanstvo javne šole, ki z različnimi programi ponuja vsem učencem enak standard  poučevanja in zmanjšuje razlike med njimi, opozarja mag. Milan Rogelj, ravnatelj Osnovne šole v Kranjski Gori. Meni, da je velika težava še v tem, da je v šolah deset odstotkov otrok z odločbami za prilagojeno delo in veliko učno manj uspešnih. Vsi ti potrebujejo neposredni stik z učiteljem.

Mag. Rogelj pojasnjuje, kaj vse bo povzročil učinek zaprtja šol. Zavzema se za takojšnje odprtje šol, saj  niso vzrok širjenja okužb. Kaj je po njegovem mnenju trenutno največji vir okužb?


Odprtju šol nasprotuje Uroš Govc, ravnatelj osnovne šole v Domžalah. Sprašuje se, kaj bomo storili, ko bo zaradi okužb primanjkovalo polovico kadra in sploh ne bomo mogli izvesti izobraževanja niti pouka na daljavo.

Da so pri dijakih z učnimi težavami prišle med zaprtjem šol in dijaških domov na  plano še stiske zaradi vsega, kar se je že prej dogajalo v ozadju, je povedal Gašper Otrin, ravnatelj dijaškega doma gimnazije Želimlje. Za kaj vse so prikrajšani dijaki in v čem imajo lahko prednost pred osnovnošolci?



Kakšna so spoznanja Špele Potočnik, svetovalne delavke Gimnazije Želimlje in kako težave staršev, otrok in učiteljev poskuša reševati univ. prof. Veronika Gosak Krebs iz svetovalne službe prve osnovne šole Slovenj Gradec.

Pobudo za prvo virtualno šolo v Sloveniji je predstavil Alen Kofol , strokovni svetovalec  Centra Sonček z dvajsetletnimi izkušnjami v šolstvu. Skupaj z drugimi strokovnjaki meni, da je takšna ideja, seveda ob upoštevanju praks drugih držav, preprosta in sistemsko izvedljiva.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24