pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sojenje fotoreporterju Božiču: Bratuškova ga je držala v rokah, ne na klopi!

Deli na:
Sojenje fotoreporterju Božiču: Bratuškova ga je držala v rokah, ne na klopi!

Foto: Primož Lavre

Fotoreporter Jani Božič je sporno fotografijo nekdanje premierke Alenke Bratušek posnel v času fototermina, torej, ko je bilo to dovoljeno, se je danes izkazalo na obravnavi na ljubljanskem okrajnem sodišču. Poleg tega je bil fotografiran mobilni telefon v rokah Bratuškove, ne na njeni poslanski klopi.

Pravila novinarskega dela v državnem zboru namreč prepovedujejo fotografiranje stvari, ki jih imajo poslanci na svojih klopeh. Vprašanje ostaja le, ali je Božič fotografiral mobilni telefon Bratuškove »close up« (od blizu) ali je fotografiral Bratuškovo in s povečanjem fotografije pozneje videl čestitko, ki jo je prejela na mobilnem telefonu. Pravila državnega zbora namreč prepovedujejo fotografiranje od blizu, ne pa tudi od daleč in v času fototermina.

Zadeva precej spominja na najbolj znano literarno delo Josipa Jurčiča, a vendar fotografu Janiju Božiču zgolj zaradi objavljene fotografije čestitke na mobilnem telefonu, ki jo je tik pred izvolitvijo za predsednico vlade prejela Alenka Bratušek, grozi celo eno leto zapora. S tem naj bi po mnenju državnega tožilstva storil kaznivo dejanje kršitev tajnosti občil, posebej ker je fotografijo objavil na svojem portalu Pod lupo.net »brez dovoljenja oškodovanke«, kot je obtožni predlog dopolnila okrožna državna tožilka Irena Primc Kožuh. To je že tretja tožilka, ki vodi kazenski pregon zoper fotografa Janija Božiča na predlog zdaj že nekdanje premierke Alenke Bratušek. Slednja naj bi bila popolnoma osupla, ko je opazila, da je bila na spletnem portalu objavljena fotografija njenega mobilnega telefona, iz katere se je videlo sms sporočilo poslovneža Petra Kraljiča, ki ji je za izvolitev čestital dvajset minut pred objavo uradnih rezultatov.

Obtoženca na današnji obravnavi ni bilo, saj se je zaradi nevzdržnih razmer doma moral z družino preseliti v London in mu potovanje v domovino predstavlja velike stroške, poleg tega se je že zagovarjal na prejšnji obravnavi tik pred božičem. Takrat je prišla tudi Bratuškova, ki je tokrat na obravnavo poslala svojega pooblaščenca, moža svoje nekdanje generalne sekretarke vlade. Na današnji obravnavi sta pričali informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in vodja službe za informiranje državnega zbora Karmen Uglešić, ki sta povedali, da so po dogodku Božiču odvzeli akreditacijo, nato pa mu jo spet vrnili. Prelesnikova, ki je bila takrat generalna sekretarka državnega zbora, je na obravnavi trdila, da je Božič fotografiral po 15 minutnem dovoljenem terminu. Toda Uglešićeva je povedala, da so zaradi volitev predsednika vlade dovolili dodatni fototermin in da je takrat nastala sporna fotografija. Obe sta še izjavili, da fotografiranje od blizu ni dovoljeno, da je Božič fotografiral od blizu, pa sklepata na podlagi objavljene fotografije, iz katere se vidi sporočilo na mobilnem telefonu Bratuškove.

Božičev zagovornik, odvetnik Radovan Cerjak, je na obravnavi opozoril, da iz akreditacijskega obrazca, ki ga mora podpisati vsak novinar, ki spremlja delo državnega zbora, ni razvidno, kdaj je dovoljeno fotografiranje poslancev. V obrazcu sicer piše, da je podpisnik seznanjen s pravili, ki so objavljena na spletnem portalu. A tudi iz njih ni razvidno, da ne bi smel fotografirati mobilnega telefona, če ga poslanec ali poslanka drži v roki. V pravilih namreč piše zgolj to, da se ne sme fotografirati dokumentov in stvari, ki jih imajo poslanci na klopi. Telefona pa premierka ni imela na klopi, ampak v rokah, torej fotografiranje ni bilo prepovedano. Na naslednji obravnavi, ki bo 12. februarja, bo o fotografskem delu v državnem zboru pričal še fotoreporter Reporterja Primož Lavre.