nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodna neresnica Romana Jakiča

Deli na:
Sodna neresnica Romana Jakiča

Foto: Bobo

Roman Jakič je v pravdnem postopku zoper Reporter na sodišču izpovedal neresnico, na kar se je »ujela« sodnica Sergeja Jeras.

Pri tedniku Reporter smo 20. marca 2013 ob izvolitvi vlade Alenke Bratušek na naši spletni strani objavili fotografijo ipada Romana Jakiča, tedaj svežega ministra za obrambo, ki mu je njegov prijatelj iz časov stranke Zares, obramboslovec Klemen Grošelj (šef kabineta pri gospodarski ministrici iz Zares Darji Radić), v elektronskem sporočilu svetoval konkretni kadrovski cunami na ministrstvu. Članek s to fotografijo z naslovom Grošelj Jakiču svetuje kadrovski cunami na obrambnem ministrstvu je Jakiča tako razburil, da je zoper Reporter vložil tožbo, v kateri je zahteval odstranitev spletnega članka s fotografijo in prepoved objavljanja člankov, ki povzemajo vsebino njegovih elektronskih sporočil.
 
Sodnica z ljubljanskega okrožnega sodišča Sergeja Jeras je Jakiča pri prvem odločanju zavrnila z besedami, da je svoboda izražanja ustavna kategorija, objava članka na spletnem Reporterju je bila v interesu javnosti, pri presoji se je oprla tudi na sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Po Jakičevi pritožbi je višje sodišče v Ljubljani primer vrnilo v ponovno presojo sodnici Jerasovi, ki pa je zdaj odločila drugače – tedniku Reporter je prepovedala objavljati fotografije, iz katerih je razvidna vsebina elektronskega sporočila, ki ga je Jakiču poslal Grošelj. Prav tako bi morali s spletne strani odstraniti članek o tem.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe med drugim zapisala, da sta Jakič in odgovorni urednik Reporterja Silvester Šurla na sodišču različno izpovedala, pri čemer je »poklonila vero« izpovedi Jakiča, da je do branja spornega sporočila prišlo zunaj uradnega fototermina. Tako je sodnica ugotovila, da je bilo sporočilo poslano ob 10.42, Jakič pa je pojasnil, da se seje državnega zbora začnejo najpozneje ob 10. uri. Glede na to, da trajajo fototermini v parlamentu praviloma 15 minut, je sodnica sklepala, da je Jakič lahko upravičeno pričakoval, da fotografiranja z balkona v sejni dvorani, ko je pregledoval elektronska sporočila, ne bo več. Ker je razumno pričakoval zasebnost, je bila po mnenju Jerasove s fotografiranjem sporočila kratena njegova pravica do komunikacijske zasebnosti.

Toda sodnica se je očitno uštela pri tem, komu »pokloniti vero«. Kot je razvidno iz fotografije Jakičevega ipada, na ekranu vidna ura kaže čas 12.14. Tistega dne se je seja državnega zbora začela ob 12. uri, to dokazujejo dokument o sklicu seje, magnetogram in napovednik STA. Fotografija je bila torej posneta znotraj 15-minutnega fototermina, s čimer odpade ključni argument, na podlagi katerega je sodnica Jerasova utemeljila sodbo. Pa nam ne gre le za zvezo »pokloniti vero«, saj dokazi pričajo o našem prav. Reporter tako nikakor ni čezmerno segel v komunikacijsko zasebnost Jakiča, pač pa je ščitil javni interes izvedeti, kako namerava minister voditi ministrstvo ter koga in zakaj se misli odkrižati.