pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče: SDS mora Franciju Perčiču plačati odškodnino in preklicati navedbe o udbovstvu

Deli na:
Sodišče: SDS mora Franciju Perčiču plačati odškodnino in preklicati navedbe o udbovstvu

Foto: Primož Lavre

V sporu med Francem Perčičem, svetovalcem nekdanjega predsednika republike Danila Türka, in stranko SDS je sodišče ponovno razsodilo v prid prvega, poroča današnji Dnevnik. Sodnica Vera Gams Premerl je tudi v drugo odločila, da mu mora stranka plačati 4000 evrov odškodnine. Sodba še ni pravnomočna.

Poleg tega mora stranka SDS na svoji spletni strani preklicati sporne navedbe iz zapisa Maske padajo, objavljenega oktobra 2008, da je Perčiča mogoče najti na seznamu partiji najbolj zvestih vojščakov iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe.

Perčič se je odločil za tožbo zaradi dveh domnevno neresničnih in žaljivih zapisov, v katerih mu je SDS poleg "udbovstva" očitala tudi povezanost z "velikim pokom" oz. afero Patria, sodelovanje pri aferi Depala vas in zavlačevanje v stečajnem postopku Elana. Sodišče mu je novembra predlani dalo prav in mu prisodilo 4000 evrov odškodnine.



Kot povzema Dnevnik, je višje sodišče nato sodbo delno razveljavilo in prvostopenjskemu naročilo, naj se glede očitkov o "zvestem vojščaku" konkretneje opredeli do stališča SDS, da gre za resnično trditev oziroma da je imela stranka utemeljen razlog verjeti v njeno resničnost. SDS je Perčičevo "udbovstvo" sicer dokazovala s seznamom aktivnih sodelavcev SDV, ki je bil objavljen na spletu (afera Udba.net z Dušanom Lajovicem) in v Lajovičevi knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo. Lajovic naj bi ga povzel z mikrofilma, ki ga je pridobil nekdo, ki je imel dostop do teh evidenc.

A tudi v drugo je sodnica razsodila, da SDS ni imela utemeljenega razloga verjeti v sporno izjavo, poroča Dnevnik. Omenjeni mikrofilm namreč ni arhivsko niti ne avtentično gradivo, šifrant posameznikov, ki so se znašli na seznamu domnevnih sodelavcev Udbe, pa ne uradno preverljiv. Vse izdelke se da ponarediti; če se lahko ponareja denar, ni jasno, zakaj se ne bi dalo ponarediti (brisati, dodajati, ponarejati) podatkov, posnetih na mikrofilm, je med drugim napisala v sodbi.