mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anonimna izpoved dveh policijskih specialcev: Smo kot lutka, ki jo vsi snemajo

Deli na:
Anonimna izpoved dveh policijskih specialcev: Smo kot lutka, ki jo vsi snemajo

Anonimna izpoved policijskih specialcev - Foto: Primož Lavre

Protesti proti aktualni oblasti se vlečejo že nekaj mesecev in stalnica na prizoriščih so tudi policisti Posebne policijske enote. Saj veste, to so tisti policisti s čeladami in ščiti v posebnih kombinezonih in s ščitniki na ramenih, rokah, nogah. Omenjeni varujejo določena območja na katera protestnikov ne spustijo, zato so deležni zmerjanja, celo groženj in neprimernih gest. Govorili smo z dvema pripadnikoma te posebne enote.

Po njunih besedah priprave policistov posebne enote potekajo v treh fazah. Fizične priprave so od najlažje, sledi tehnično-taktični del, kjer dobijo navodila, kaj varujejo. Tretja pa je pa je psihična priprava, ki jo vsak policist naredi sam pri sebi, ko se mora pripravit na dogodke, kjer ne ve, kaj ga čaka. To je najtežji del pojasnita sogovornika.

Delo na protestih ni kot običajen dan v njihovi službi, zato si policisti na terenu tudi medsebojno pomagajo, da ostanejo mirni.

Spraševali smo ju, kako se po takšnem dnevu sprostita, kako gledata na zmerjanje množice protestnikov. Pa tudi kaj menita o tistih provokatorjih, ki vsak možni trenutek izkoristijo, da izzovejo policijsko posredovanje, tudi fizično, kljub predhodnim opozorilom.

Razkrivata še kako na policiste vpliva dejstvo, da so pod konstantnim video nadzorom. Saj snemajo vsi, protestniki, mimoidoči, mediji in kako določeni posamezniki prav te posnetke zlorabijo za blatenje policistov, ki so tam po službeni dolžnosti.

V intervjuju pa tudi o tem, kako politične simpatije vplivajo na delo policistov, ki že nekaj mesecev varujejo določena območja, kot denimo trg republike, parlament, vlado in podobno.

Spregovorita pa tudi o morebitni možnosti, da na protestih pride do napada na policijo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 26, 2020