pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS poziva Türka k odstopu

Deli na:

V SLS predsednika republike Danila Türka zaradi "vzvišene drže pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena, ki jo je izkazal v svojem odgovoru na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem", pozivajo, naj se opraviči ali pa odstopi, so sporočili iz stranke.

V SLS predsednika republike Danila Türka zaradi "vzvišene drže pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena, ki jo je izkazal v svojem odgovoru na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem", pozivajo, naj se opraviči ali pa odstopi, so sporočili iz stranke.

K opravičilu ali pa odstopu predsednika republike pozivajo, ker je "očitno prezrl pretresenost slovenske javnosti nad odkritjem morišča v rovu Barbara v Hudi Jami pri Laškem ter žrtve povojnih pobojev opredelil kot drugorazredno temo".

Odgovor Türka, da "o drugorazrednih temah ne bo govoril", je po prepričanju SLS arogantna, žaljiva in povsem neprimerna. S to izjavo pa je pokazal cinizem in aroganco do vseh žrtev povojnih pobojev, njihovih svojcev in prijateljev, kot tudi do vseh slovenskih državljank in državljanov, ki jih je zadnje odkritje žrtev povojnih pobojev v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem šokirala in prizadela.

"Če izkušen diplomat, kot naj bi Türk bil, ne uspe podati niti diplomatskega odgovora na takšno vprašanje, pa smo v SLS zelo ogorčeni, da predsednik republike ne premore izkazati morale, etike in sočutja," poudarjajo v sporočilu za javnost.

Ob tem v SLS poudarjajo, da od predsednika republike pričakujejo, da je nediskriminatoren in ima visoko moralno in etično načelo vgrajeno v vse svoje bivanje in delovanje.

Izjavo Türka so kot skrajno neokusno in žaljivo označili tudi v zunajparlamentarni stranki NSi. "Neverjetno je, da prav predsednik države kot vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil označuje genocid nad lastnim narodom kot drugorazredni dogodek. Predsednik države bi moral biti prvi, ki bi obsodil tovrstne zločine in se poklonil žrtvam ter s tem jasno sporočil, da so to skrajno barbarska dejanja v nasprotju z vsako civilizacijsko normo. Žalostno je, da se bodo žrtvam pobojev v Barbara rovu poklonili predstavniki hrvaške vlade pred najvišjimi predstavniki slovenske države," so zapisali v NSi.

V NSi se ob tem sprašujejo, "ali naš predsednik države sploh razume, kakšna je po ustavi njegova vloga, ali se zaveda, da je predsednik vseh državljanov in da se mora v svoji vlogi zavzemati za človekove pravice vseh državljanov, ne le nekaterih".

Samo s priznanjem in obsodbo zločinov lahko v Sloveniji pričnemo verodostojen proces za dosego dokončne narodne sprave, poudarjajo v NSi. Prepričani so, da bo sprejem zakona o žrtvah vojnega nasilja "prva priložnost za popravo krivic".