Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS podpira referendum

Deli na:

SLS bo v sredo vložil amandma na ponedeljkov sklep zunanjepolitičnega odbora DZ o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, v katerem bo podrobno opredelil, kaj je Slovenija nadzirala ob osamosvojitvi 25. 6. 1991. Če ta dodatek ne bo sprejet, bodo podprli referendum, je napovedal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik.

SLS bo v sredo vložil amandma na ponedeljkov sklep zunanjepolitičnega odbora DZ o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, v katerem bo podrobno opredelil, kaj je Slovenija nadzirala ob osamosvojitvi 25. 6. 1991. Če ta dodatek ne bo sprejet, bodo podprli referendum, je napovedal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik.

Državni zbor bo v sredo na izredni seji odločal o sklepu, ki ga je v ponedeljek sprejel OZP, da bi zaščitili interese Slovenije pri vključevanju Hrvaške v Nato. Sklep med drugim govori, da je Hrvaška z več enostranskimi dejanji spreminjala ozemeljski status quo, vendar pa podrobneje ne določa, kaj je Slovenija nadzirala na dan osamosvojitve, kar je bila ena ključnih zahtev SLS, ki je tovrsten sklep tudi predlagala. Zaradi tega sta potem v ponedeljek popoldne Zavod 25. junij Marjana Podobnika in zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN) vložila pobudo za razpis referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato, podprto s preko 5000 podpisi.

V zavodu in SSN so napovedali, da bi aktivnosti v zvezi z razpisom referenduma ustavili, če bi DZ v sklepu navedel tudi ključne točke, ki jih je Slovenija nadzirala na dan 25. 6. 1991. To bi bilo z dodatkom k sklepu, ki ga zdaj predlaga SLS, doseženo, Presečnik pa je prepričan, da bo Podobnik nato držal besedo.

SLS zdaj predlaga, da bi k ponedeljkovemu sklepu OZP dodali še, da je imela Slovenija na dan osamosvojitve "neomejen dostop na odprto morje, stik teritorialnega morja z mednarodnimi vodami in med drugim izvajala državno suverenost nad celotnim Piranskim zalivom ter zaselki na levem bregu Dragonje in ozemljem na levem bregu Mure pri Hotizi". Ta predlog bodo uradno vložili na sredini izredni seji DZ, je na novinarski konferenci danes povedal Presečnik.

V primeru nesprejetja tega predloga oz. ustreznega kompromisa, ki bi ga morda ponudil kdo drug, pa bo poslanska skupina SLS predlagala stranki, da podpre aktivnosti v zvezi z razpisom referenduma, je še povedal Presečnik. Izrazil je sicer optimizem, da do tega ne bo prišlo.

Kot je pojasnil, je namen tega sklepa predvsem v tem, da bi bil v prihodnje vodilo za slovenske pogajalce s Hrvaško glede reševanja vprašanja meje. V tej luči pa je ponovno opozoril, da v stranki že več let vztrajajo, da bi moral parlament sprejeti nek dokument glede odnosov s Hrvaško. Če bi tak strateški dokument imeli, tega zapleta in stiske s časom glede ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato ne bi bilo, je še menil Presečnik.

Koalicija je danes sicer sporočila, da je oblikovala svoj predlog amandmaja k sklepu OZP, ki bi lahko odpravil pomisleke tistih, ki vztrajajo pri referendumu. Pogajanja o tem predlogu naj bi potekala vse do sredine seje DZ, na kateri bodo obravnavali ta predlog. Toda za zdaj ga v SLS še niso dobili, zato ga tudi ne morejo komentirati, je za STA povedal Presečnik.