900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovo od Humarja

Deli na:

Prijatelji, znanci in vsi, ki so spremljali vrhunske alpinistične dosežke preminulega Tomaža Humarja, se bodo lahko od njega poslovili na žalni slovesnosti, ki bo v soboto pod gorami, katerim je bil predan od mladih let. V Kamniški Bistrici bodo odkrili spominsko ploščo v spomin na slovitega alpinista.

Prijatelji, znanci in vsi, ki so spremljali vrhunske alpinistične dosežke preminulega Tomaža Humarja, se bodo lahko od njega poslovili na žalni slovesnosti, ki bo v soboto pod gorami, katerim je bil predan od mladih let. V Kamniški Bistrici bodo odkrili spominsko ploščo v spomin na slovitega alpinista.

Na nemškem veleposlaništvu v Katmanduju, kamor so v soboto pripeljali tragično preminulega Humarja, potekajo še zadnje formalnosti, kot so uradna identifikacija ter pridobitev dovoljenja za pokop slovitega alpinista pod himalajskimi vršaci.

Vodja Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja, ki je v Katmanduju spremljal potek Humarjevega reševanja, se bo predvidoma v sredo vrnil v Slovenijo; trenutno je v indijski prestolnici New Delhiju. Po informacijah, ki jih ima Škarja, se bo družina najverjetneje odločila za upepelitev. Humarjevi svojci so že zdaj prosili na največjo možno mero zasebnosti, kar pomeni, da se bližnji slovitega alpinista niso odločili javno sporočiti, kam bodo odnesli žaro in kdaj ter kje bodo raztrosili pepel pokojnika. Mediji v Sloveniji poročajo, da naj bi njegov pepel raztrosili pod goro, na katero se je nazadnje odpravil ter na njej tudi za vedno ostal.

Glede na dolgotrajnost postopkov za pridobitve dovoljenja Škarja domneva, da bo pogreb ob koncu tedna. Kot je še dejal, v Nepalu obdukcijo Humarja niso opravili. "Poškodbe so bile namreč tako jasne in hude, da so bili vzroki smrti več ali manj znani. Ko so ga pripeljali v dolino, ga je pogledala zdravnica. Ob številnih zlomih, poškodovana je bila tudi hrbtenica, je Humar, dobil tudi notranje poškodbe. Zaradi višine in glede na njegovo močno naravo bi lahko, če ne bi bil poškodovan, živel še nekaj dni, a tako poškodovan ni mogel," je povedal Škarja.

Humar se je smrtno ponesrečil pri solo vzponu na 7227 m visoko himalajsko goro Langtang Lirung, o tem podvigu je vedel le malokdo in o njem ni obveščal javnosti. Devetega novembra je klical, da se mu je zgodila nesreča, najverjetneje je umrl 10. novembra, ko je zadnjič poklical v bazni tabor, je še dejal Škarja, ki o vzrokih za razliko med nadmorsko višino, kjer so ga švicarski reševalci negibnega našli in kjer naj bi se zadnjič javil, ne želi ugibati.

"On je rekel, da je bil na višini 6200 m oziroma so ga tako slišali ali razumeli, našli so ga na višini 5600 m. Ležal je na tistem mestu, kamor je padel, padel je čez skalni skok. Zakaj je prišlo do te razlike v višini, ne vem, saj je lahko, da je kdo tudi kaj narobe razumel," je še povedal Škarja.

"Vem, da prihaja do zapletov tolmačenje mesta nesreče, kaj več pa o tem ne bi mogel povedati," je za STA izjavil alpinist, gorski reševalec Viki Grošelj, ki je v Sloveniji koordiniral reševanje alpinista Humarja. "Preseneča me, da že veste, da je imel Humar poškodovano hrbtenico. Bil sem v stiku s Švicarji, ki so, ko so opravili zunanji pregled Humarja, ugotovili, da je imel zlomljeno nogo," je še dejal Grošelj, ki o o drugih Humarjevih poškodbah ne ve nič.

Grošelj je sicer že včeraj za STA izjavil, da bi tudi drugi alpinisti v primeru takšne nesreče želeli ostati pod Himalajo. "Ne poznam nikogar, ki bi si želel, da bi ga prepeljali nazaj. Iz preprostega razloga, ker nam Himalaja veliko pomeni, da je bila, mogoče malo patetično, naš drugi dom. Želeli bi, in Tomaž je razmišljal ravno tako, saj sva se nekajkrat o tem pogovarjala, naj ga ljudje ohranijo takšnega, kot je. Živega, nasmejanega, polnega zanosa, ne pa kot neko telo, ki se ne premika več. Tudi to je eden od dodatnih razlogov, da ostane tam," je včeraj povedal Grošelj.

V kamniški občini so v ponedeljek odprli žalno knjigo, vpis vanjo bo možen do petka od 8. do 18. ure. V to se je, kot je poročal spletni portal 24ur.com, vpisalo že več kot 120 ljudi, med njimi se je danes vpisal predsednik vlade Borut Pahor. V soboto ob 11. uri bo pri planinskem domu v Kamniški Bistrici potekala spominska slovesnost, ki jo pripravljajo Tomaževi prijatelji skupaj s kamniško občino. Od jutri naprej bo žalna knjiga odprta tudi na spletni strani www.kamnik.si. Na ta dan bo veljal posebni prometni režim ter bo vzpostavljena posebna avtobusna linija Kamnik - Kamniška Bistrica, in sicer ob 9., 9.30 in 10. uri iz Kamnika ter ob 14., 14.30 in 15. uri iz Kamniške Bistrice.

"Oče dveh otrok, zaposlen na carinski upravi v Ljubljani, je večkrat privlekel pozornost javnosti, tako domače kot svetovne. Kdor pa prej ni vedel zanj, ga je spoznal leta 1999 ob vzponu na Daulagiri ali pa šest let kasneje, ko je ostal ujet na osemtisočaku Nanga Parbat. Tam je v nemogočih razmerah prebil šest dni, nato pa je stekla edinstvena reševalna akcija. Tomaža so namreč s pomočjo helikopterja pakistanske vojske rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru. Od takrat naprej se je na odprave podajal izključno sam. V zahvalo pakistanski vojski, ki mu je, kot je dejal, podarila še en rojstni dan, pa je odprl fundacijo. Hotel je zbrati dovolj sredstev, da bi v dolini pod južno steno Nange Parbat v vasi Tashering odprl bolnišnico, ki bi olajšala življenje 3500 prebivalcem," so zapisali na spletni strani kamniškega planinskega društva.