Revija Reporter
Slovenija

Slovenski plačanec v Ukrajini: Slovenec iz tujske legije o ozadju ukrajinskega konflikta

Biserka Karneža
1 10.942

13. mar. 2022 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Tako kot v drugih državah so se tudi v Sloveniji organizirale skupine in posamezniki, ki so se pripravljeni boriti na ukrajinskih bojiščih. Pozivu predsednika Zelenskega, naj se pridružijo ukrajinskim prostovoljcem, med njimi so svetovno znani Ukrajinci, boksarska prvaka in brata Vladimir in Vitalij Kličko (župan Kijeva) ter nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, se je doslej odzvalo okoli 15.000 tujcev. Uradno ni znano, koliko jih je med njimi prišlo iz Slovenije.

Slišati je, da naj bi iz Slovenije v Kijev nedavno poleteli dve zasebni letali s plačanimi profesionalci različnih veščin, od izvidniških, ostrostrelskih, minerskih … Med njimi naj bi bili tudi takšni, ki so bili v Ukrajini že leta 2014, ko je prišlo do ukrajinske vstaje proti nekdanjemu predsedniku Viktorju Janukoviču na trgu Majdan ter referenduma in priključitvi Krima Rusiji. Kdo naj bi bili plačniki najetih tujih vojakov in za kakšno ceno so se pripravljeni boriti?



Kakšne informacije o plačanih vojakih iz Slovenije imata ministrstvi za obrambo in za zunanje zadeve?

Kaj nam je povedal Slovenec pod krinko z več kot dvajsetletnimi izkušnjami v francoski tujski legiji? Zakaj se kljub prejetemu vabilu ni odločil, da bi odšel na bojišče v Ukrajino? Med 30 prostovoljci, kolikor naj bi jih tja že odpotovalo, so tudi njegovi znanci, prijatelji iz vojaških operacij v tujini.

Kakšne so informacije Slovenca pod krinko o ruski vojaški skupini Wagner ter ukrajinski skupini Azov?

Kje si plačani vojaki lahko ogledajo in kupijo najnovejše orožje ter kako sta vojaško opremljeni Rusija in Ukrajina? Dr. Vladimir Prebilič, strokovnjak za vojaško obrambo, je prepričan, da slovenski državljani, ki individualno odhajajo v Ukrajino, uporabljajo lastno orožje ali ga pridobijo kasneje.

Ustanovitelj Društva Ukrajincev v Sloveniji Andrija Hevka je potrdil, da je iz Slovenije v Ukrajino odšlo že veliko Ukrajincev in to načrtujejo tudi v prihodnje. Mnogi med njimi so ustrezno izurjeni in lahko pomagajo tudi kot inštruktorji.

Jevgenij Gorešnik, predsednik slovenskega Društva Ljubljana - Kijev: »Spodbudno je, da je 88 odstotkov Slovencev v nedavni anketi podprlo nujnost vojaške pomoči Ukrajini.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24