cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski džihadist Žavbi se boji izročitve v Italijo

Deli na:
Slovenski džihadist Žavbi se boji izročitve v Italijo

Foto: Arhiv Reporterja

Rok Žavbi, ki ga je slovenska policija v petek prijela na podlagi evropskega naloga, bo po zavrnitvi pritožbe ostal v enomesečnem priporu. Njegova odvetnica Lara Mikuž je za TV Slovenija dejala, da je v teku postopek izročitve Italiji, čemur pa odločno nasprotujejo.

Kot je pojasnila Mikuževa, izročitvi nasprotujejo, ker gre za "slovenskega državljana, kateremu sojenje v Italiji ne bi bilo pošteno in objektivno".

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za STA pojasnili, da je zoper Žavbija italijanski preiskovalni sodnik pri sodišču v Benetkah izdal evropski nalog za prijetje in predajo zaradi suma kaznivega dejanja terorizma. V predajnem postopku je dežurna preiskovalna sodnica po zaslišanju za Žavbija odredila pripor zaradi begosumnosti.

Zoper sklep se je Žavbijeva odvetnica pritožila, a je zunajobravnavni senat to zavrnil, so pojasnili na sodišču. V nadaljevanju bo sodišče izpeljalo postopek za prijetje in predajo po zakonu o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, pri čemer lahko zahtevano osebo preda ali predajo zavrne, so še pojasnili na sodišču.

Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnića boril v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Žavbi je zanikal, da se je boril na strani Islamske države. Dejal je, da je v Sirijo šel, da kot bolničar pomaga v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Za neresnično je označil tudi to, da naj bi ga rekrutiral Bosnić.