Revija Reporter
Slovenija

Slovenske ribiče v Piranskem zalivu bo po potrebi varovala policija

STA

8. sep. 2017 6:00

Deli na:

Piranski zaliv.

Primož Lavre

Slovenski politični vrh je enoten, da bo Slovenija arbitražno sodbo o meji s Hrvaško implementirala v roku, to pa pričakuje tudi od Hrvaške, je po srečanju političnega vrha povedal premier Miro Cerar.

Med drugim je napovedal posebno skrb za varstvo slovenskih ribičev in tudi policijsko zaščito, če bo potrebna.

Pojasnil je, da slovenska policija že vse od razglasitve arbitražne odločitve nadzira "celotno slovensko morje", torej do meje, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Policija tudi izreka ukrepe, sicer predvsem najmilejše v obliki opomina, je povedal premier in poudaril, da Slovenija ne želi spodbujati incidentov.

V tem smislu je ponovno izrazil razočaranje zaradi poziva hrvaškega premierja Andreja Plenkovića savudrijskim ribičem, naj lovijo, kot da se ni nič zgodilo, torej do sredinske črte. "To ni prava pot h krepitvi zaupanja," je dejal Cerar in hkrati poudaril, da ga "potrpljenje še ni minilo".

Poudaril je še, da je Slovenija še naprej odprta za dialog s Hrvaško in tudi za napovedano srečanje s hrvaškim kolegom Plenkovićem "v nekaj tednih" v Zagrebu. A na tem srečanju bo morala biti osrednja tema pogovorov implementacija arbitražne odločitve, je poudaril Cerar in pojasnil, da tehnične priprave na to srečanje potekajo.

Lahko bi se sicer pogovarjali še o kaki drugi zadevi, a treba bi bilo reševati glavno vprašanje v tem trenutku, uresničevanje arbitražne odločitve, za kar je konec koncev časa le šest mesecev, torej do 29. decembra, je še poudaril Cerar.

Cerar je ob tem napovedal še dodatno intenziviranje aktivnosti za pridobivanje mednarodne podpore, če bo Hrvaška še naprej odklanjala dialog glede izvajanja arbitražne odločitve.

Dodal je, da bo Slovenija sama implementirala razsodbo, če Hrvaška pri tem ne bo sodelovala. Potrebovali pa bi jo predvsem pri določanju kopenske meje na terenu, medtem ko je meja na morju jasno določena, je pojasnil premier in ponovil pripravljenost na dialog.

"Ne predstavljam si in ne želim tega, da bi katerakoli od dveh prijateljskih držav bila ali ostala kršiteljica mednarodnega prava, kršiteljica evropskega prava, do česar bi prišlo, če ne bi izpolnili zavez iz arbitražnega sporazuma," je še dejal.

Tudi sicer slovenska vlada pripravlja poseben interventni zakon, s katerim bo zagotovila ustrezen status in pravice vseh ljudi, ki živijo na obmejnem območju in katerih položaj bi se brez tega zakona lahko poslabšal. Vlada želi tem ljudem zagotoviti normalno življenje še naprej in ohranitev sedanjih pravic, je pojasnil Cerar, v podrobnosti predvidenih rešitev pa ni šel. Vlada naj bi ta zakonski predlog sprejela še ta mesec in ga poslala v državni zbor.

Prav tako bo geodetska uprava septembra izrisala potek meje v ustreznem merilu. "Prav je, da se zdaj ta nova meja izriše, da bomo točno vedeli, kje zdaj meja po arbitražni odločbi poteka," je povedal Cerar.

Po njegovih besedah trenutno kaže, da bo DZ moral obravnavati še vsaj osem drugih zakonov, vlada pa okoli 40 podzakonskih aktov. Nekatere akte pa bo treba spremeniti tudi na ravni občin, je še povedal Cerar in napovedal nadaljnje medresorsko usklajevanje, kako bo potekalo uresničevanje arbitražne odločbe.

Cerar je na novinarski konferenci še pojasnil, da je na včerajšnjem političnem vrhu dobil načelno podporo za vse predvidene ukrepe vlade. Še naprej napoveduje tesno sodelovanje z državnim zborom, pri čemer pričakuje, da bo odbor za zunanjo politiko kmalu nadaljeval razpravo o arbitražni odločitvi, ki jo je prekinil na dan njene razglasitve, ko se je seznanjal z njeno vsebino.

Cerarjevemu vabilu na včerajšnji politični vrh so se sicer odzvali predsednik republike Borut Pahor s svojim svetovalcem Ernestom Petričem, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Brvar. Stranko SD je zastopal Matjaž Han, Desus Franc Jurša, največjo opozicijsko SDS Anže Logar in Branko Grims, Združeno levico Matej T. Vatovec, NSi pa Matej Tonin. Prišla sta tudi Alenka Bratušek in Roberto Battelli.

V zvezi s sredino novico glede blokade hrvaškega članstva v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD) pa je Cerar poudaril, da ta odločitev ni bila sprejeta. Slovenija je le opozorila, da je eden od pogojev za članstvo spoštovanje vladavine prava in torej tudi mednarodnega prava in odločitev mednarodnih sodišč, opozorilo pa je bilo namenjeno vsem, ne le Hrvaški, je pojasnil slovenski premier.