dubrovnik, plaža Svet24.si

Jadran je kot vrela kaša, ohladitve vam ne bo ...

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

mark Zuckerberg Odkrito.si

Konec ali novi začetek!?

sporar pm Ekipa24.si

To močno odmeva! Šporar v vrstah ekipe, za ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenska vojska predstavila sobno strelišče in enoto za JRKBO

Deli na:
Slovenska vojska predstavila sobno strelišče in enoto za JRKBO

Sobno strelišče. - Foto: Bobo

Slovenska vojska (SV) je v Vojašnici Petra Petriča v Kranju na današnjem srečanju z mediji predstavila področje dela ter opremo za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO). Prav tako je predstavila tako imenovano sobno strelišče, ki v kranjski vojašnici deluje že nekaj let.

Kot so pojasnili v SV, s pomočjo medijev državljane obveščajo o svojem delu in načrtih ter poročajo o dejavnostih. S tem želijo doseči zavedanje, da obstajajo in delujejo predvsem z namenom, da bi, če in ko bo to potrebno, ubranili suverenost in celovitost Slovenije ter zaščitili njihova življenja in temeljne vrednote.

V teh dneh prihaja do kadrovske spremembe na področju vodenja odnosov z javnostmi v SV. S tega mesta se zaradi upokojitve poslavlja Marjan Sirk, njegove naloge pa prevzema Nina Raduha. Kot je pojasnila, so današnje srečanje organizirali, da bi vojaške teme približali novinarjem.

Pripravili so ogled in preizkus sobnega strelišča, ki so ga pred nekaj leti uredili v kletnih prostorih zidanega športnega objekta kranjske vojašnice. Na tem primeru so izpostavili pomen investicij SV v izgradnjo vadbenih objektov znotraj vojašnic, ki vojakom omogočajo sodobno in dobro usposabljanje.

Predstavili so tudi tudi delo enote JRKBO. Poveljnik omenjene čete Sašo Radić je pojasnil, da ima njihova enota, ki deluje v okviru 1. brigade, 86 pripadnikov, identično četo za delovanje na področju JRKBO pa ima tudi 72. brigada SV, in sicer v Celju. Poleg tega ima SV v svoji strukturi tudi laboratorij z mobilnimi laboratoriji za radiologijo, kemijo in biologijo.Kot je povedal Radić, njihova oprema sledi trendom. Najstarejša oprema, ki jo uporabljajo, je iz leta 2009, se pa stalno dopolnjuje. "Omogoča nam, da delujemo proti vsem znanim bojnim strupom, ki jih poznamo v svetu," je pojasnil Radić in dodal, da se v zadnjih letih več vlaga v novo opremo. Danes so tako poleg druge zaščitne opreme predstavili tudi nove zaščitne maske.

Prav tako so predstavili opremo za dekontaminacijo in posebno izvidniško vozilo, ki lahko vozi po kopnem ali pluje po vodi. Znotraj čete namreč delujeta dva voda, in sicer izvidniki, ki z detektorskimi sistemi prepoznavajo ali identificirajo bojne strupe, ter dekontaminatorji.

Vojno poslanstvo čete je odprava posledic v primeru radiološke, kemične ali pa biološke kontaminacije. Aktivno pa je vključena tudi v zaščito in reševanje. V preteklosti je tako že sodelovala pri odpravljanju posledic poplav, na primer v Ljubljani, pa tudi v Bosni in Hercegovini. Z dezinfekcijo je nudila pomoč v epidemiji covida-19.

Enota je delovala tudi v Latviji v okviru večnacionalne bataljonske bojne skupine oziroma tako imenovane okrepljene prednje prisotnosti, za katero se je že pred nekaj leti odločila zveza Nato. Sedaj naj bi se na odhod na podobno misijo pripravljala tudi druga takšna enota Slovenske vojske.