900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenska unija

Deli na:

Predsednik novoustanovljene stranke Slovenska Unija Vlado Dimovski je na današnjem ustanovnem zboru stranke napovedal konec politike preteklosti, ki temelji na obtoževanju in izključevanju. Če želimo uspešno obvladovati težave celotne družbe, moramo odločno vstopiti v nov začetek, ki je utemeljen na načelih združevanja in ne delitvah, je dejal.

Predsednik novoustanovljene stranke Slovenska Unija Vlado Dimovski je na današnjem ustanovnem zboru stranke napovedal konec politike preteklosti, ki temelji na obtoževanju in izključevanju. Če želimo uspešno obvladovati težave celotne družbe, moramo odločno vstopiti v nov začetek, ki je utemeljen na načelih združevanja in ne delitvah, je dejal.

Politične skupine so po mnenju Dimovskega ujete v obtoževanje drug drugega za krizo, ki se je začela daleč stran, zunaj naših meja ter vplivala na nas. Namesto da bi iskali pozitivne spremembe za našo državo in si skupaj prizadevali za dosego naših ciljev v teh težkih časih, se zdi, da smo se usmerili na iskanje in poudarjanje napak drugih, brez kakršne koli samokritičnosti do lastnih odločitev in do naše osebne preteklosti, je dejal.

Omenil je svojo vlogo ministra in državnega sekretarja v preteklosti. Pri tem je dejal, da je takrat dejansko delil stiske in nezadovoljstvo državljank in državljanov nad mnogimi nerešenimi težavami, še posebej, ko je videl politični proces od znotraj. "Občutil sem politiko in njene prevečkrat nedomišljene posledice in arogantne odločitve, kjer so vladajoči pozabili, da so izbrani od ljudi in da morajo delovati za ljudi," je dejal.

Zato se je v preteklih mesecih začel oddaljevati od obstoječega političnega procesa. Spoznal je namreč, da potrebujemo "več kot le običajno politiko", da bomo lahko obvladovali tako sedanje težke razmere kot prihodnje nove izzive. Poudaril je, da za tipično medsebojno obtoževanje in iskanje napak druge politične stranke ni časa, saj je Slovenija zaradi takšnih in podobnih stvari obstala na ničelni točki.

Na vprašanje na kasnejši novinarski konferenci, koga šteje med politike preteklosti in če mednje šteje tudi predsednika stranke SD, katere član je bil Dimovski do nedavnega, je dejal, da noče poimensko izpostavljati nikogar, saj njegova stranka ne temelji na izključevanju.

Glede iskanja poti iz gospodarske in finančne krize pa je poudaril, da je odgovornost politike, da že danes prepozna primerjalne prednosti Slovenije, obenem pa določi pot za uvrstitev Slovenije med tiste države, ki bodo v boljšem položaju potem, ko si opomorejo od krize. Da bi to dosegli že sedaj, moramo delovati enotno, poskrbeti za posameznika in njegove pravice ter svoboščine, je dejal.

Dotaknil se je tudi programa stranke, ki so ga ustanovni člani na današnjem zboru tudi soglasno sprejeli. Program Človek je prihodnost med drugim napoveduje prenovo izobraževalnega sistema, uveljavitev nove energetske politike, ki bo temeljila na zelenih tehnologijah in razširjeni uporabi obnovljivih virov, prenovo zdravstvenega varstva ter spremembo gospodarske politike. V stranki si prizadevajo za obnovo prostega pretoka poslov, spremembo zakonodaje in odpravo birokracije, napovedal je tudi vlaganje v nove, okolju prijazne industrije.

Sicer pa je svoje pristopne izjave podalo 200 ustanovnih članov, na ustanovnem zboru jih je bilo prisotnih 143. Poleg soglasne izvolitve Dimovskega za predsednika stranke ter potrditve programa stranke so izvolili so tudi organizacijski odbor ter potrdili statut stranke.

V ponedeljek bodo po besedah Dimovskega tudi vložili vse potrebne dokumente na ministrstvo za notranje zadeve za registracijo stranke. Predsednik Slovenske Unije tako predvideva, da bodo z novim letom polno registrirani in da bodo takrat začeli delovati v političnem prostoru.