Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenska Udba o atentatu na Štedula

Deli na:
Slovenska Udba o atentatu na Štedula

Foto: POP TV

Koliko je o pripravah na atentat na hrvaškega emigranta Nikolo Štedula vedel celjski odvetnik Rafael Mohorko kot nekdanji uslužbenec SDV?

Hrvaški tednik 7dnevno je v predbožični številki pisal o atentatu na hrvaškega emigranta Nikolo Štedula 20. oktobra 1988 Kirkcaldyju na Škotskem. Štedul je s šestimi kroglami komajda preživel, atentator Vinko Sindičić, ki je bil sodelavec hrvaške SDV, pa je bil pozneje obsojen na 15 let zapora. Pri tem je zanimiva vloga slovenske SDV v omenjenem atentatu, saj je s Štedulom imel stike Milan Dorič, znan po vzdevku Hanzi, in o tem obveščal svoje nadrejene v Ljubljani. Iz dokumentacije nekdanje SDV, ki jo je v Arhivu RS našel Roman Leljak, je razvidno, da je Dorič, ki je takrat imel kodni imeni Flora in Pogan, o Štedulu med drugim poročal tudi takratnemu uslužbencu Rafaelu Mohorku, ki ima danes odvetniško pisarno v Celju. Ta je imel stike predvsem z njegovo ženo Miro Dorič; ta je imela kodno ime Klara.

Da je bila slovenska SDV obveščena o omenjenem atentatu, je razvidno tudi iz poročil, ki jih je Mohorko napisal za drugi oddelek SDV (oddelek za sovražno emigracijo). Tako se je 28. oktobra 1988 (teden po atentatu) srečal s sodelavko Klaro. Ta je na srečanje pripeljala stvari, ki jih je poslal sodelavec Flora. »Sodelavka je na kratko opisala prva spoznanja okoli atentata na Nikolo Štedula,« piše med drugim v poročilu, ki ga je 7. novembra 1988 podpisal Rafael Mohorko. Med drugim je poročala tudi o hrvaškem emigrantu Anteju Vukiću, ki ga je spremljala, svojemu možu Flori pa je prenesla naloge. Ob tem je Klara prejela akontacijo 5000 nemških mark, dodatnih 700 mark in 80.000 dinarjev pa za stroške. Ta dokument so objavili v tedniku 7dnevno.

Naslednje poročilo o sodelavki Klari je Mohorko napisal 4. januarja 1989 (srečala pa sta se 16. in 17. decembra 1988), kjer omenja »predvideno potovanje, ki je odpadlo (poskus likvidacije Štedula), je bilo načelno zrežirano tako, da bi moral Flora na zahtevo Pavlina odpovedati potovanje, če ne bo s kontakti nadaljeval Pavlin …« Da je šlo za potovanje na Škotsko, je razvidno iz Mohorkovega poročila 16. februarja 1989. S Klaro se je srečal 10. in 11. februarja 1989, Doriča pa v poročilu imenujejo Pogan: »O potovanju Pogana na Škotsko ni povedala bistveno drugače, kot je bilo to sporočeno v poročilu sodelavca. Na vprašanje o uničenju materialov, ki so v stanovanju, kažejo pa na sodelovanje z SDV, je povedala naslednje. Pogan ji je povedal, da mora uničiti vse zapiske, ki bi lahko kompromitirali sodelovanje. Zapiske, tel. številke in ostalo je zbral ter jih odnesel v garažo. Spravil jih je v vozilu. S tem vozilom je odpotoval v Frankfurt na letališče, kjer ga je pustil, in poletel na Škotsko. /…/ Glede potovanja na Škotsko sem še enkrat preveril, ali je imel kakršnekoli materiale, ki bi lahko kompromitirali sodelovanje. Razlog je bil v tem, da so jim varnostni organi prefotokopirali vse dokumente, notese ipd. Zatrdila je, da je to pustil doma oz. v vozilu.«

Na podlagi omenjene dokumentacije smo odvetnika Mohorka vprašali, koliko je bila v atentat na Nikolo Štedula vpletena slovenska SDV, vendar odgovora po več kot tednu dni nismo prejeli.