Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenščina te dni odmeva na 50 univerzah in drugod po svetu

Deli na:
Slovenščina te dni odmeva na 50 univerzah in drugod po svetu

Foto: Bobo

Na več kot 50 univerzah po svetu ta teden potekajo svetovni dnevi slovenskega jezika. Na univerzah, kjer izvajajo lektorate in študije slovenščine, bodo tako do petka potekali različni dogodki, osrednji bo predstavitev dvojezičnih knjižic Žepna slovenščina. V Beogradu bodo med drugim pripravili predavanje o pravilnem naglaševanju slovenskih besed.

Projekt pripravljajo pod krovnim imenom Svetovni dnevi v okviru programa Slovenščina na tujih univerzah, ki povezuje slovenistike po svetu in deluje v okviru Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, piše na spletni strani centra.

V sklopu projekta se bodo zvrstili dogodki s ciljem tuji univerzitetni in širši javnosti predstaviti slovenski jezik. Organizirali jih bodo učitelji slovenščine na tujih univerzah s svojimi študenti v sodelovanju s slovenskimi diplomatskimi predstavništvi po svetu.

Osrednji dogodek bo predstavitev knjižic Žepna slovenščina, ki so jih v preteklem študijskem letu na slovenistikah na tujih univerzah prevedli učitelji slovenščine s svojimi študenti in s pomočjo tujih prevajalcev v kar 22 tujih jezikov, uredili in natisnili pa so jih v omenjenem centru. Pri projektu je sodelovalo več kot 45 učiteljev, 220 prevajalcev in 43 jezikovnih pregledovalcev.


Knjižice so pripravljene s kančkom humorja ob predstavljanju slovenskih jezikovnih in kulturnih značilnosti. Natisnjene so v angleščini, argentinski španščini, bolgarščini, češčini, francoščini, hrvaščini, italijanščini, japonščini, kitajščini, litovščini, madžarščini, makedonščini, nemščini, nizozemščini, poljščini, portugalščini, romunščini, ruščini, slovaščini, srbščini, španščini in ukrajinščini.

V Beogradu bodo svetovne dneve slovenskega jezika, kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, obeležili z mini tečaji slovenščine, promocijo omenjenega projekta in s predavanjem Damjana Hubra z naslovom Kako pravilno naglašamo slovenske besede.

Ob Svetovnih dnevih slovenskega jezika bo v sredo in četrtek potekal v Brnu in Pragi projekt Obvestila poezije, na katerem se bo s poezijo predstavilo 24 slovenskih pesnic in pesnikov. V okviru projekta, ki ga pripravlja Inštitut iriu, bodo prebivalcem na osebna vozila dali obvestila, podobna tistim o napačnem parkiranju, a v njih bodo namesto položnice prejeli slovensko poezijo v češkem prevodu.

Deljenju obvestil bo zvečer v obeh mestih sledilo branje slovenske poezije v češkem prevodu in sicer, v sredo v Brnu, v četrtek pa v Pragi. Pesmi izbranih avtorjev bodo brali slovenski in češki študentje.