amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Sloveniji izhod na morje

Deli na:

Slovenija bo dobila povezavo z odprtim morjem, trdi danes Večernji list, ki je objavil "najpomembnejše točke" osnutka arbitražnega sporazuma o načinu reševanja spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, potem ko v sredo na srečanju parlamentarnih strank s premierko Jadranko Kosor opozicija na čelu z vodilno SDP ni podprla dokumenta.

Slovenija bo dobila povezavo z odprtim morjem, trdi danes Večernji list, ki je objavil "najpomembnejše točke" osnutka arbitražnega sporazuma o načinu reševanja spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, potem ko v sredo na srečanju parlamentarnih strank s premierko Jadranko Kosor opozicija na čelu z vodilno SDP ni podprla dokumenta.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Bruslju povedala, da sta s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem prišla do "mogočega predloga arbitražnega sporazuma". Ob tem je napovedala, da ga bo podpisala prihodnji teden, če bo večina v saboru menila, da je to dober sporazum.

Kosorjeva je sredine pogovore s strankami označila za dobre in pojasnila, da naj bi se v petek dopoldne o tem dokončno dogovorila z vodjo opozicije, ki je za premislek o sporazumu potreboval še nekaj časa, kar razume.

Kot je povedala, bo nato s sporazumom šla v sabor. "Če bo večina predstavnikov v hrvaškem saboru menila, da je to dober sporazum, ga bom podpisala prihodnji teden," je napovedala.

"Mislim, da se bo vse razpletlo v dobro vseh nas in za to si tudi prizadevamo," je poudarila hrvaška premierka.

Člen 3. sporazuma, ki navaja naloge arbitražnega sodišča, določa, da sodišče "določa potek meje na morju in kopnem med Hrvaško in Slovenijo, stik Slovenije z odprtim morjem in režim uporabe relevantnih morskih površin", piše Večernji list, ki trdi, da je pridobil osnutek sporazuma in poudarja, da je omenjeni člen sporen za opozicijo.

Časnik navaja, da je sporazumu dodana tudi izjava, "ki jo je Hrvaška dala pred predsedstvom Evropske komisije in predstavniki ZDA, da se Hrvaška ne obvezuje, da bo dovolila Sloveniji izhod na odprto morje". Poudarja, da celo omenjena izjava - ki jo arbitražno sodišče lahko, a je ne mora, upoštevati - ni bila dovolj, da bi prepričala opozicijo.

Večernji list je tudi izvedel, da je za opozicijo "alineja b tretjega člena sporazuma enaka sporazumu Drnovšek-Račan" in da opozicija "domneva, da bi, v primeru sprejetja osnutka, Hrvaška dala Sloveniji del svojega ozemlja". Dodaja še, da Kosorjeva v sredo po sestanku ni želela komentirati, kaj pomeni sporni stavek oziroma "stik Slovenije z odprtim morjem".

Časnik je nato kot ostale "najpomembnejše točke" predloga arbitražnega sporazuma izpostavil še, da bodo spor vodili v angleškem jeziku in da noben dokument, ki je nastal po 25. juniju 1991, ne bo imel pravnega pomeni niti ne bo obvezujoč.

Sporazum tudi določa, da "imata strani mesec dni časa za specifikacijo spora, v nasprotnem bo predmet spora določilo arbitražno sodišče na podlagi pisnih predpostavk obeh strani". Odločitev arbitražnega sodišča bo obvezujoča za obe strani, vse kar je nujno potrebno za uveljavitev dogovora, vključno s spremembami zakona, pa bosta morali državi uresničiti v šestih mesecih.

Sporazum tudi določa, da se morata strani v 15 dneh dneh po sklenitvi sporazuma dogovoriti o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča, v naslednjih 15 dneh pa bo vsaka stran imenovala po še enega člana sodišča, piše Večernji list.

Časnik še navaja, da naj bi sporazum tudi določal, da bo odločitev arbitražnega sodišča "stopila v veljavo v tednu po izmenjavi diplomatskih not, s katerimi bosta strani izrazili soglasje s sporazumom".

Zagrebški časnik še izpostavlja, da celoten hrvaško-slovenski problem tako ostaja na istem - na "dotiku" oziroma "stiku" z mednarodnimi vodami. Na Hrvaškem podobe stika oziroma dotika nikakor ne bodo smeli dojeti kot "dimnika", ker bi to lahko pomenilo, da je Hrvaška v sporazumu Pahor-Kosor sprejela tisto, česar ni sprejela v času Ivice Račana. Če bo premierka uspela v petek to pojasniti, bo opozicija ostala brez argumentov, sklene Večernji list.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Bruslju povedala, da sta s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem odprla tudi reševanje problema varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke. "Mislim, da je to zelo dobro," je poudarila.

Tako je premierka odgovorila na vprašanje, ali sta s Pahorjem že dosegla dogovor o Ljubljanski banki. Pojasnila je, da dogovora še ni, da pa je reševanje tega vprašanja odprto.

Ob tem je hrvaška premierka izpostavila, da imata s Pahorjem dober odnos vzajemnega spoštovanja in da sta sposobna brez predsodkov odpirati vsa vprašanja.

"Osebno se mi zdi pomembno, da sva premier Pahor in jaz našla nek most, ki ga lahko oba prečkava, čeprav sodiva v različni politični družini," je še povedala Kosorjeva.