Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija v novo izdajo obveznic zaradi primernosti razmer, pravijo na MF

Deli na:
Slovenija v novo izdajo obveznic zaradi primernosti razmer, pravijo na MF

Foto: Bobo

Slovenija je po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar v torek izdala za eno milijardo evrov sedemletnih obveznic v skladu z letnim načrtom financiranja proračuna. Odločitev o tem pade, ko strokovne službe ministrstva, ki spremljajo razmere na trgu, ocenijo, kdaj je primeren trenutek.

Tako je torkovo potezo ministrstva danes na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani pojasnila Vraničarjeva. "V skladu z zakonom imamo vsako leto določen načrt financiranja proračuna in v njem se določi obseg zadolžitev in instrumente, s katerimi se država zadolžuje," je dejala.

O namenu zadolževanja pa je povedala, da gre za pokrivanje tekočega primanjkljaja ali odplačilo glavnice v letošnjem ali v prihodnjih letih. "Zadolževanje ni posebej namenjeno točno določenim stroškom. Gre za redno operacijo, ki jo izvaja ministrstvo za finance v okviru svojih pristojnosti," je poudarila.

Zadolžitev države, ki naj bi konec leta znašala dobrih 82 odstotkov bruto domačega proizvoda, bo po najnovejši zadolžitvi ostala. "Načrt za letos je vključeval tokratno zadolžitev in ostajamo v teh okvirjih," je še zagotovila.

Slovenija je v torek izdala obveznice z zapadlostjo 25. marca 2022. Prodane so bile s kuponsko obrestno mero 2,25 odstotka in pribitkom 160 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave. Povpraševanje je po navedbah ministrstva za več kot trikrat preseglo ponudbo.

Največji delež obveznic so kupili upravljalci skladov (54 odstotkov), sledili so investicijski skladi (18 odstotkov), banke (15 odstotkov), zavarovalnice in pokojninski skladi (osem odstotkov) ter centralne banke in druge uradne institucije (pet odstotkov).