kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Slovenija stavi na kocko vse, Hrvaška ničesar

Deli na:

Arbitražni sporazum predstavlja za Slovenijo preveliko tveganje in ga zato ni moč podpreti, so se strinjali govorci na javni tribuna Zbora za republiko v Portorožu. Ob predsedniku Zbora Gregorju Virantu je na tribuni sodelovala vrsta domačih pravnikov, zbrane pa sta pozdravila obalna župana Boris Popovič in Tomaž Gantar.

Arbitražni sporazum predstavlja za Slovenijo preveliko tveganje in ga zato ni moč podpreti, so se strinjali govorci na javni tribuna Zbora za republiko v Portorožu. Ob predsedniku Zbora Gregorju Virantu je na tribuni sodelovala vrsta domačih pravnikov, zbrane pa sta pozdravila obalna župana Boris Popovič in Tomaž Gantar.

"Želimo in zahtevamo sporazum, v katerem bo jasno napisano, da Sloveniji pripada tisto, kar ji po pravičnosti mora pripadati," je v nagovoru izpostavil Virant. Politika naj po njegovem mnenju najde tako rešitev, glede katere si bodo enotne politične stranke, stroka in civilna družba.

Ker bo rezultat referenduma po Virantovih mnenju tesen, je pomembno, da se ga državljani udeležijo v čim večjem številu. Če bo na referendumu sporazum zavrnjen, bo to za vlado po njegovem pomenilo popravni izpit. "Vsi moramo iti v nedeljo na referendum, glasovati proti in si kot narod omogočiti, da gremo naprej enotni," je dejal Virant.

S sporazumom bo Slovenija po mnenju predsednika ustavnega sodišča Janeza Čebulja izgubila zadnjo možnost, da kot država doseže, da se mejno vprašanje s Hrvaško reši pred vstopom Hrvaške v EU.

Za nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Toneta Jerovška je sporazum "katastrofalno slab", ker med drugim v devetem členu dovoljuje, da Hrvaška sporazum pogojuje z odpovedjo Slovenije do odpiranja ali zapiranja pristopnih pogajanj za vstop Hrvaške v EU.

Sicer pa pretekli primeri arbitražnih sodišč in haaškega Meddržavnega sodišča po njegovem kažejo, da na podlagi besede junction ni bil nikdar vzpostavljen teritorialni stik države z odprtim morjem. "Takemu sporazumu se moramo upreti, kakor smo se pred 20 leti uprli Jugoslaviji," je poudaril Jerovšek.

Po mnenju predsednika Društva za pomorsko pravo Slovenije Marka Pavlihe v sporazumu ni govora "o kakršnikoli pravičnosti, kaj šele zunanji pravičnosti". Sodna praksa po mnenju Pavlihe kaže, da bo Slovenija v najboljšem primeru dobila 70 do 75 odstotkov Piranskega zaliva in neke vrste prehod.

Slovenija s sporazumom stavi na kocko vse, Hrvaška pa praktično ničesar, je v nagovoru poudaril nekdanji minister za pravosodje Lovro Šturm. Kot je dejal, je odločitev o usodi Slovenije in njene južne meje težko prepustiti v roke dvema arbitroma, ki bosta odločala brez uporabe načela zunanje pravičnosti.

Piranski župan Tomaž Gantar je izpostavil, da ne vidi razlogov za naglico pri sprejemanju odločitve, ki ne določa nedvoumno upoštevanja načela pravičnosti in teritorialnega stika z odprtim morjem.

Po mnenju koprskega župana Borisa Popoviča pa je pomembno, da s Hrvati ostanemo v sožitju, a moramo pri tem ohraniti svojo suverenost. "Prijateljstvo mora biti predvsem iskreno, sicer ne moremo govoriti o prijateljstvu, temveč o podrejenosti," je dejal.