gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija skupina C

Deli na:

Slovenska nogometna reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki igrala v skupini C skupaj z z Anglijo, ZDA in Alžirijo. Tako je določil današnji žreb v Cape Townu. Slovenci bodo prvo tekmo igrali 13. junija v Polokwaneju proti Alžiriji, 18. se bodo v Johannesburgu merili z ZDA, 23. pa v Port Elizabethu z Anglijo.

Slovenska nogometna reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki igrala v skupini C skupaj z z Anglijo, ZDA in Alžirijo. Tako je določil današnji žreb v Cape Townu. Slovenci bodo prvo tekmo igrali 13. junija v Polokwaneju proti Alžiriji, 18. se bodo v Johannesburgu merili z ZDA, 23. pa v Port Elizabethu z Anglijo.

Skupine prvega dela nogometnega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki.

* Skupina A: JAR, Mehika, Urugvaj, Francija
* Skupina B: Argentina, Nigerija, Južna Koreja, Grčija
* Skupina C: Anglija, ZDA, Alžirija, SLOVENIJA
* Skupina D: Nemčija, Avstralija, Srbija, Gana
* Skupina E: Nizozemska, Danska, Japonska, Kamerun
* Skupina F: Italija, Paragvaj, Nova Zelandija, Slovaška
* Skupina G: Brazilija, Severna Koreja, Slonokoščena obala, Portugalska
* Skupina H: Španija, Švica, Honduras, Čile

Slovenski ljubitelji nogometa so le dočakali tako želen žreb, ki je izbrancem Matjaža Keka namenil druge tekmece na svetovnih prvenstvih. Potem ko takrat še izbranci Srečka Katanca na SP 2002 proti Španiji, Paragvaju in JAR niso osvojili niti točke, se mnogi ne morejo znebiti občutka, da bi bilo junija 2010 lahko drugače - veliko bolje.

Slovenci proti tekmecem iz skupine C nimajo veliko izkušenj. Doslej so se pomerili le z Anglijo, ko so septembra letos na Wembleyju pokazali pogumno predstavo, a na koncu prijateljski obračun izgubili z 1:2. Z Američani in Alžirci se slovenski nogometaši doslej še niso srečali.

"Ne moremo reči, da je skupina lahka. Gre za močne tekmece, predvsem tu mislim na Angleže in Američane. Delo bo težko, toda doslej so naši nogometaši pokazali, da so najboljši, ko je najtežje. Verjamem, da lahko gremo v drugi krog, ne glede na tekmece. Če bi se zdaj predali, to ne bi bilo v skladu z našo naravo. Na SP smo prišli z borbenostjo, ekipnim duhom in verjamem, da bo podobno tudi v JAR," je po žrebu dejal predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič.

Podobnega mnenja je tudi selektor Matjaž Kek. "Vse tri ekipe so višje rangirane od nas. Angleži so nesporni favoriti, z njimi imamo nekaj izkušenj. Vendar ne bi preveč govoril o tekmecih, odločilno bo, kako se bomo mi pripravili na vse skupaj. Prepričan pa sem, da bomo pustili dober vtis. Sposobni smo igrati v naslednjem krogu," meni Kek, ki si je žreb ogledal v družbi predsednika NZS Simiča, generalnega sekretarja Daneta Jošta, Uroša Staniča, Boštjana Gasserja in vodje "projekta JAR" Aleša Zavrla. S slednjima bo Kek na jugu Afrike ostal še nekaj dni in skušal dobiti čim boljšo reprezentančno bazo.

"To nas čaka v prihodnjih dneh. Imamo še nekaj opcij na severu in na obali, pri tem bomo seveda upoštevali tudi nadmorsko višino. Ampak zdaj najpomembnejše vemo. To je, kdo so tekmeci. Na nas je le še to, da zagotovimo čim boljše razmere za trening in da se dobro pripravimo," je še dodal Kek.

Diplomatsko so se odzvali tudi v angleškem taboru. Kekov "stanovski kolega" na angleški klopi, prekaljeni italijanski trenerski maček Fabio Capello, pravi: "Skupina je precej izenačena. Igrali smo že z ZDA in s Slovenijo in proti obema smo se mučili. Tudi Alžirija bo nevarna, ne nazadnje je izločila Egipt. Najtežja bo prva tekma proti ZDA, saj bodo imeli Američani bistveno več časa za priprave nanjo kot mi."

Na Otoku so sicer žreb pospremili z navdušenjem in z besedami, da so dobili točno to, kar so si želeli. Capello pa je malce previdnejši. "Spomnim se, da so bile nekatere skupine na papirju lahke, ampak se je potem vse skupaj izkazalo popolnoma v drugi luči. Kot vse tekme na SP tudi te ne bodo lahke, ampak če želimo napredovati, moramo tudi zmagovati."

Odziv ameriškega selektorja Boba Bradleyja, ki je nogometni svet presenetil z uvrstitvijo v finale na letošnjem pokalu konfederacij, je bil kratek in jedrnat: "Mislim, da imamo možnosti za napredovanje. Občutek imam, da imamo pred seboj tekmece, prek katerih lahko realno gledano skočimo v drugi krog."

Uro in pol trajajočo prireditev, ki so jo prek TV ekranov spremljali v 200 državah, sta povezovala Charlize Theron in generalni sekretar FIFA Jerome Valcke. Na njej pa so sodelovali številni zvezdniki, kulturniki, politiki, športni zvezdniki (kroglice je med drugim vlekel tudi David Beckham, 'slovensko' pa atlet Haile Gebrselassie) ... Za glasbeno podlago so skrbeli Soweto Gospel Choir, pevka Angelique Kidjo in Johnny Clegg, navzoče je pozdravil nekdanji predsednik JAR Nelson Mandela, uvodne besede so pripadle zdajšnjemu predsedniku JAR Jacobu Zumi, svoj delež pa je pristavil tudi prvi mož FIFA Sepp Blatter.