sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija se odpoveduje polovici morja

Deli na:

Zemljevid na zloženki koalicije v podporo arbitražnemu sporazumu je velik strel v slovensko koleno, saj v njem slovenska uradna politika pristaja na to, da se Slovenija odpove skoraj polovici teritorialnega morja, je v pogovoru za STA dejal predsednik SDS Janez Janša.

Zemljevid na zloženki koalicije v podporo arbitražnemu sporazumu je velik strel v slovensko koleno, saj v njem slovenska uradna politika pristaja na to, da se Slovenija odpove skoraj polovici teritorialnega morja, je v pogovoru za STA dejal predsednik SDS Janez Janša.

Arbitri bodo zemljevid koalicije, kot je pojasnil Janša, vzeli kot maksimalno zahtevo slovenske vlade, na drugi strani bo hrvaška maksimalna zahteva, ki deli Piranski zaliv na pol, končna rešitev pa bo verjetno nekakšen kondominij oz. del morja, ki bo v skupnem upravljanju, čeprav je danes slovenski.

Po prepričanju Janše bi bilo zato bolje, da koalicija takšnega katastrofalnega zemljevida sploh ne bi narisala. Še bolje pa bi bilo, da bi stanje na zemljevidu narisali takšno, kot ga prikazujejo Temeljna ustavna listina, naši zakoni in zemljevidi Geodetskega inštituta Slovenije, dodaja. "Tako pa slovenska uradna politika pristaja na to, da se Slovenija odpove skoraj polovici teritorialnega morja," je opozoril.

Če bo arbitražni sporazum na referendumu padel, predsednik SDS napoveduje, da bo njegova stranka v roku enega meseca ponudila tri možne alternativne načine reševanja vprašanja meje s Hrvaško. Ponujene možnosti bodo nato skušali najprej uskladiti znotraj slovenske politike, vse načine, ki bodo imeli možnost dvotretjinske podpore v državnem zboru, pa bi nato ponudili Hrvaški v nadaljnja pogajanja, je dejal Janša.

Na nedeljskem referendum o arbitražnem sporazumu sicer po njegovem mnenju ne bo šlo za odločanje o podpori vladi ali za odločanje med levico in desnico. Kot je opozoril, gre za veliko pomembnejšo odločitev, najpomembnejšo za Slovence po koroškem plebiscitu. Čez 50 let po njegovih besedah zanamci ne bodo vedeli, kateri politik je bil za ali proti arbitražnemu sporazumu, "vedeli pa bodo, da smo izgubili morje, če bo sporazum potrjen".

"Gre za odločanje o vprašanju, ki zadeva temeljni element slovenske suverenosti in državnosti, to je odločanje ali proti sporazumu in za Slovenijo, takšno, kot se je osamosvojila, skupaj z njenim ozemljem in morjem, ali za sporazum in proti njej," je Janša še dejal v pogovoru za STA, ki bo v celoti objavljen v četrtek.