stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija ne sme klečeplaziti pred ZDA zaradi patološke narcisoidnosti predsednika vlade

Deli na:

Je novi zakon o tujcih nastal zaradi sprejemanja zapornikov iz Guantanama, je zaskrbljena opozicija? V razpravi o zakonu opozicijski poslanci večinoma opozarjajo na določbo, po kateri bi Slovenija lahko sprejela zapornike iz Guantanama na Kubi, medtem ko so v koaliciji prepričani, da zakon dviguje raven pravic tujcev.

Je novi zakon o tujcih nastal zaradi sprejemanja zapornikov iz Guantanama, je zaskrbljena opozicija? V razpravi o zakonu opozicijski poslanci večinoma opozarjajo na določbo, po kateri bi Slovenija lahko sprejela zapornike iz Guantanama na Kubi, medtem ko so v koaliciji prepričani, da zakon dviguje raven pravic tujcev.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Damjana Laha novi zakon ne spreminja konceptualne zasnove sedanjega zakona, pač pa upošteva smernice Evropske komisije glede prostega pretoka oseb in prenaša vsebino treh novih direktiv. Tako zakon med drugim zmanjšuje administrativno breme za tujce, ki zaprosijo za modro karto, zagotavlja pravice tujcem, ki so žrtve nezakonitega zaposlovanja, daje več pravic tujcem, ki so v postopku prisilne odstranitve, uvaja olajšan vstop za določene kategorije tujcev ter razširja definicijo družinskih članov tujcev.

Po predlogu novega zakona se lahko dovoljenje za začasno prebivanje izda tujcu, katerega prebivanje je v interesu države zaradi kulturnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih razlogov. Ta določba naj bi bila tudi podlaga za sprejem zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi.

Ravno ta določba je v javnosti dvignila največ prahu. Tudi ob današnji splošni razpravi v DZ so nanjo opozarjali predvsem poslanci opozicije, medtem ko v koaliciji večinoma trdijo, da sprejem zapornikov omogoča že sedanja zakonodaja.

Tako v poslanski skupini SD po besedah Darje Lavtižar Bebler zakona ne povezujejo s konkretno problematiko zaprtih oseb v Guantanamu, saj za njihov sprejem daje zadostno podlago že sedanja zakonodaja o mednarodni zaščiti. Sicer pa zakon prinaša novosti, ki predstavljajo dvig ravni pravic migrantov, kar v poslanski skupini še posebej podpirajo, pravi poslanka.

Tudi Antonu Anderliču (LDS) se zdi škoda, da bi razpravo posvetili le temu vprašanju, saj zakon razumejo kot nadgradnjo sedanje ureditve. Dejstvo je namreč, da bi Slovenija zapornike sprejela tudi brez sprememb zakona, saj je to odvisno od postopkov in politične volje. Z zakonom pa bi se Slovenija uvrstila med države z visokimi standardi na tem področju.

Podobno tudi v Zares menijo, da sprejem tujcev ni poglavitna vsebina novega zakona. Kot je dejal Vito Rožej, je najpomembnejša novost uvedba modre karte. Opozarjajo pa na določbo, ki ureja združitev družine. Predlog namreč predvideva, da lahko do združitve družine pride šele po preteku najmanj enega leta, ko tujec že prebiva v Sloveniji, v Zares pa menijo, da je ta rok nepotreben.

Anton Urh (DeSUS) pravi, da se je ustvaril vtis, da je zakon nastal le zato, da bi lahko sprejeli zapornike iz Guantanama, a prinaša vrsto dobrih rešitev, ki dvigujejo raven pravic. Sicer meni, da je panika pred sprejemom zapornikov preuranjena, poleg tega pa bi šlo predvsem za humanitarno dejanje.

Nepovezani poslanci pa ne vidijo posebnega problema glede sprejema zapornikov, saj gre za humanitarno dejanje "reševanja usod nesrečnih ljudi, ki so bili zaprti brez dokazane krivde in se ne morejo vrniti v svoje okolje", je dejal Franc Žnidaršič.

Vsebini člena, ki naj bi omogočal sprejem zapornikov iz Guantanama, pa ostro nasprotujejo v SNS. "Ne dovolimo, da Slovenija pristane na izsiljevanje ZDA. Američani naj sami čistijo svoje napake," je dejal Silven Majhenič. Novi zakon je po njegovi oceni v temelju namenjen sprejemu tujcev, ki naj bi v Sloveniji bivali zaradi interesa posameznikov iz vlade.

Poslanec SDS Miro Petek se je vprašal, ali mora Slovenija res tako klečeplaziti pred ZDA in "pristajati na njihov diktat samo zaradi politike te vlade in včasih skorajda že patološke narcisoidnosti predsednika vlade". Vprašal se je še, ali je odgovorno početje vlade, če za eno samo fotografiranje s predsednikom ZDA potencialno povzročimo veliko tveganje za državo.

Poslanci SLS pa pričakujejo, da bo novi zakon prinesel dovolj učinkovite določbe, da se ne bo moglo več zgoditi nezakonito zaposlovanje tujcev, kot smo mu bili priča v gradbenih podjetjih. Po besedah Janeza Ribiča tudi pričakujejo, da bo zakon zagotovil boljšo preglednost in predvsem nadzor nad prisiljevanjem tujcev ter pridobivanjem vizumov in dovoljenj za prebivanjem tujcev.