pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija ne razmišlja o prepovedi burk in nikabov

Deli na:
Slovenija ne razmišlja o prepovedi burk in nikabov

Foto: Primož Lavre

Na ministrstvu za notranje zadeve ne razmišljajo o splošni prepovedi nošenja burk oz. nikabov na javnih krajih, saj bi s tem posegli v ustavno varovane pravice. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da policija ne zaznava povečane varnostne problematike, povezane z nošenjem teh pokrival, prav tako ni zaznala težav pri ugotavljanju identitete.

Na ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da je nošenje burke in nikaba izraz verskega prepričanja, po ustavi pa je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno. Ustava tudi določa, da ima vsakdo pravico, da svobodno izraža pripadnost svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo, so zapisali za STA.

S "splošno" prepovedjo nošenja burke in nikaba na javnih krajih pa bi po njihovih navedbah posegli v ustavno varovane pravice. V Sloveniji sicer živi okoli 50.000 muslimanov, pri katerih pokrivanje ženskega obraza ni običajno oziroma se uporabljajo naglavne rute, prav tako pa to v praksi ne povzroča varnostnega tveganja, so še zapisali.

Ob tem poudarjajo, da policija ne zaznava povečane varnostne problematike, povezane z nošenjem nikaba oziroma burke, niti niso zaznali težav pri ugotavljanju identitete. Kot so pojasnili, smejo policisti na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije zahtevati od osebe, ki je zakrita ali zamaskirana, da se odkrije, da bi lahko ugotovili njeno identiteto. Pri tem morajo policisti pri izvajanju policijskih nalog spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo ter druge človekove pravice in temeljne svoboščine. To pomeni, da v takih primerih identiteto osebe ugotovi policistka.

Na ministrstvu ob tem dodajajo, da spremljamo aktivnosti in razprave v državah EU ter varnostno situacijo v državi, da bi lahko, če bi razmere to zahtevale, tudi ustrezno reagirali.

Na varnostni problem nošenja pokrival, kot sta burka in nikab, namreč znova opozarjajo v SDS. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je tako na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar naslovila poslansko vprašanje, v katerem opozarja, da se varnostnega problema nošenja omenjenih pokrival "zavedajo vsi okoli nas, le Slovenija nadaljuje s svojo neodločno in ogrožujočo politiko".

"Slovenija ni nikakršen varen otok, zato je naša skupna naloga, da ob varnosti poskrbimo tudi za zaščito naše kulturne identitete," je zapisala poslanka, ki jo zanima, ali se ministrica pri tem zaveda svoje odgovornosti in vseh negativnih posledic za državo.