Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija ne bo več pomorska država?

Deli na:

Predsednika SDS in SLS, Janez Janša in Radovan Žerjav sta danes v DZ pozvala k zavrnitvi arbitražnega sporazuma. Žerjav je poudaril, da Slovenija ne bo dosegla tistega, kar je imela na dan osamosvojitve 25. 6. 1991, Janša pa je opozoril, da je Hrvaška podala "prikrit pridržek" glede stika Slovenije z odprtim morjem, ki ima lahko pravno veljavo.

Predsednika SDS in SLS, Janez Janša in Radovan Žerjav sta danes v DZ pozvala k zavrnitvi arbitražnega sporazuma. Žerjav je poudaril, da Slovenija ne bo dosegla tistega, kar je imela na dan osamosvojitve 25. 6. 1991, Janša pa je opozoril, da je Hrvaška podala "prikrit pridržek" glede stika Slovenije z odprtim morjem, ki ima lahko pravno veljavo.

Janša je kritiziral premiera Boruta Pahorja, češ da ni govoril resnice, ko je dejal, da mu je hrvaška premierka Jadranka Kosor obljubila teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem v zameno za vstop Hrvaške v EU. Kosorjeva je namreč te navedbe zanikala in poudarila, da velja samo zapisano v arbitražnem sporazumu.

Poleg tega pa je, kot je poudaril Janša, Hrvaška v svojem zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma zapisala, da nič, kar je v sporazumu, ne govori, da Hrvaška pristaja, da ima Slovenija teritorialni stik z odprtim morjem. Zaskrbljujoče pa je, da je to, kot piše v tem zakonu, "uskladila s slovensko stranjo" in jo poslala EU in ZDA, poudarja Janša.

Kot pojasnjuje, gre dejansko za "prikrit pridržek", ki ima v določenih primerih pravno težo. In to so smernice komisije za mednarodno pravo ZN iz leta 2006, je še poudaril Janša. Slovenija pa je na drugi strani svojo izjavo, v kateri pravi, da se s to hrvaško enostransko izjavo ne strinja, poslala samo Hrvaški, ne pa tudi EU in ZDA, je še dodal.


Poleg tega Slovenija posredno priznava hrvaške zahteve, ko slovenska vlada priznava, da zdaj nimamo stika z odprtim morjem, je še menil Janša. Dodatno pa to stanje statusa quo, ki za Slovenijo, kot pravi vlada, ni dobro, arbitražni sporazum v 10. členu utrjuje, saj bo arbitražno sodišče lahko sprejelo kakršnekoli ukrepe za ohranitev sedanjega stanja. "Pa razumi, kdor more," je dejal Janša.

Skupaj z Žerjavom sta tudi opozorila, da ima v tem sporu svojo računico tudi Italija. V torek je namreč Italija Sloveniji dejala, da bo nadaljevala z gradnjo plinskih terminalov kljub slovenskemu nasprotovanju. "To preprosto ne more biti naključje, (...) Italija ve, da Slovenija po sodbi arbitražnega sodišča ne bo več pomorska država," je dejal Žerjav. Janša pa je dodal, da je tudi v interesu Italije, da se oslabi Luko Koper.

Janša pa je kritiziral tudi potek kampanje. Kot je dejal, so mediji izrazito enostranski in poročajo predvsem v prid arbitražnemu sporazumu. Po drugi strani pa se vlada boji narisati rešitve, do katerih bi lahko na arbitraži prišlo. Gospodinjstva so v teh dneh domov dobila brošure o referendumu, skupaj z angleškim besedilom zakona, "kar je kar nekaj koštalo", vendar pa zemljevida ni, tako da ljudje ne vedo, zakaj gre, je še dejal Janša.