markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Slovenija je z zmago potrdila vrnitev med hokejsko elito

Deli na:

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 4. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Ljubljani premagala Ukrajino s 3:2 (0:1, 2:1, 1:0). Slovenija si je že pred to tekmo skupaj z Avstrijo zagotovila napredovanje med elitno skupino leta 2013. V soboto bo v zadnjem krogu Slovenija igrala z Avstrijo.

Dvorana Stožice, gledalcev 9400, sodniki: Rantal (Finska), Carnathan (ZDA), Tošenovjan (Češka).
Strelci: 0:1 Mihonov (Klimentjev, Ramazanov, 13.), 1:1 Sabolič (Tičar, Jegli, 22.), 1:2 Šafrenko (Timčenko, Kazjančuk, 25.), 2:2 Tičar (Robar, 30.), 3:2 Robar (Tičar, 45.).
Kazenske minute: Slovenija 14, Ukrajina 12.

Slovenija je že po treh tekmah izpolnila osnovni cilj - nastop na elitnem svetovnem prvenstvu leta 2013 na Finskem in Švedskem. Poleg treh zmag Slovenije je pomagala še Avstrija, ki je danes popoldne premagala Madžarsko in tako slednji odvzela vse možnosti za eno prvih dveh mest, sebi in Sloveniji pa predčasno zagotovila elito. Zvečer pa so po zadržanem začetku četrto zmago le še potrdili velik uspeh.

A kljub temu dvoboj, ki je čakal izbrance Matjaža Kopitarja, ni bil lahek. Ukrajinci se namreč borijo za obstanek na tej ravni tekmovanja in slovenski strateg se je zavedal, da je takšen tekmec lahko zelo nevaren.



Prav to so Ukrajinci tudi dokazali v prvi tretjini. Že takoj na začetku so prevzeli pobudo in pokazali več želje kot slovenski igralci. Tudi priložnosti pred vrati Slovenije je bilo več, vratar Robert Kristan pa je imel več dela tudi zaradi napak in nezbranosti soigralcev v obrambi. Oleg Šafarenko, Denis Zabludovski in Andrij Mihonov so Ukrajini priigrali najlepše priložnosti. Slovenci pa so bili še najbolj nevarni ob trenutkih ukrajinske številčne prednosti, ko so dvakrat ušli v protinapad. A ploščka v mreži Igorja Karpenka ni bilo, zato pa je moral ob ukrajinskih pritiskih in ob "power playu" ponj v svojo Kristan v 13. minuti. Že pred tem so morali v slovenski ekipi zaradi poškodbe, s palico ga je nesrečno zadel soigralec Tomaž Razingar, v zdravniško oskrbo poslati Davida Rodmana, njegovo mesto je začasno zasedel mladi Eric Pance, a se je mlajši Rodman nato že v drugi tretjini vrnil na led.

Nadaljevanje je bilo boljše. Že v drugi minuti druge tretjine je namreč Robert Sabolič izkoristil gnečo pred vrati tekmecev in neoviran natančno meril za izenačenje. Kazen 2 + 2 minuti za Sabahudina Kovačeviča je nato nekoliko prekrižala slovenske načrte o preobratu, saj je bil izključen še Damjan Dervarič, tekmeci pa so dve minuti imeli prednost 5-3. Ukrajina je to tudi izkoristila in v 25. minuti spet vodila. A ne za dolgo, Mitja Robar je kljub prekršku Ukrajincev plošček še spravil do Roka Tičarja, ta pa je zadel za 2:2. Na polovici tekme so imeli številčno prednost domači in končno zaigrali uigrano ter s streli zasuli Karpenka, ki pa takrat ni klonil. A igra Slovenije je bila vse boljša in podobna tisti iz prejšnjega dneva, ko je klonila Madžarska. Ukrajinci so se preselili pred svoja vrata in pomagali Karpenku, toda prebujeni Slovenci - pomagali so jim tudi navijači na skoraj polnih stožiških tribunah - kljub občutno boljšemu hokeju kot v prvem delu še enega gola niso dosegli.

Andrej Hebar z lepim prodorom in preigravanjem, ki mu je manjkala le še pika i v obliki zadetka, je napovedal nadaljevanje slovenskega vzpona forme v zadnji tretjini. Nekaj minut pozneje je Robar po strelu Tičarja pred vrati spremenil smer ploščku in prvič na tekmi poskrbel za vodstvo Slovenije. Ta je vse bolj narekovala oster ritem, ki so ga tekmeci le občasno prekinili s kakšno polpriložnostjo. Ali pa z nešportnimi potezami, ko sta v 52. minuti vratar Karpenko in branilec Denis Petrukno družno premaknila vrata, tik preden je v njih končal plošček po strelu Razingarja. A poteka tekme Ukrajinci niso več mogli spremeniti, pa čeprav so v zadnjih minutah še enkrat pritisnili na vso moč in imeli tudi igralca več, toda zmaga je ostala v Stožicah in navdušeni navijači so z vzkliki "šampioni, šampioni" pozdravili nove člane elitne hokejske skupine.

Po prostem petku se bo SP v Stožicah nadaljevalo in končalo v soboto, ko bodo na sporedu zadnje tri tekme. Prvenstvo bosta končali Slovenija in Avstrija, ki bosta tudi odločili o tem, kdo bo prvi in kdo drugi.