nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija dobila 73 novih županov

Deli na:

Volivke in volivci so v drugem krogu lokalnih volitev izvolili 73 novih županov slovenskih občin, v občini Mirna Peč pa bo zaradi izenačenega izida zmagovalca določil šele žreb. Najuspešnejši so bili tudi tokrat neodvisni kandidati, med izvoljenimi župani pa je pet žensk.

Volivke in volivci so v drugem krogu lokalnih volitev izvolili 73 novih županov slovenskih občin, v občini Mirna Peč pa bo zaradi izenačenega izida zmagovalca določil šele žreb. Najuspešnejši so bili tudi tokrat neodvisni kandidati, med izvoljenimi župani pa je pet žensk.

Medtem ko so volivci v prvem krogu volitev 10. oktobra izvolili 134 županov ter člane občinskih svetov in krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti, so morali volivci v 74 občinah danes ponovno na volišča. V drugem krogu so tako volili župane 74 občin, med katerimi so tudi štiri mestne.

V Kranju je zmagal Mohor Bogataj, ki je prejel 55,07 odstotkov glasov, medtem ko je protikandidatka Hermina Krt zbrala 44,93 odstotka glasov. Mohor Bogataj je protikandidatki že čestital za uspešno kampanjo, saj je bila razlika med njima manjša, kot je pričakoval.

Po njegovih besedah so se volivci odločili za ljudskega in ne tajkunskega kandidata. Ljudje, ki imajo nekaj sto evrov visoke plače, po njegovem mnenju razmišljajo drugače kot tisti, ki letno prejmejo 315.000 evrov.

V Novi Gorici pa je v drugem krogu volitev kandidat LDS Matej Arčon zbral 64,21 odstotka glasov, njegova protikandidatka Darinka Kozinc, kandidatka SD, ki je sicer v prvem krogu zbrala največ, 25,40 odstotka glasov, pa tokrat 35,79 odstotka glasov.

Matej Arčon je ob zmagi povedal, da je manjšo razliko pričakoval, ker so oba kandidata občani poznali. Napovedal je še, da bo poskušal mestni svet voditi brez koalicije in opozicije.

Ptujski župan Štefan Čelan je v drugem krogu lokalnih volitev prišel še do tretjega mandata in bo tako najstarejše slovensko mesto vodil tudi v naslednjih štirih letih. Kot je dejal po objavi rezultatov, ga zdaj čaka resno delo, težav pa ne pričakuje niti v mestnem svetu, saj tako široke podpore strank v prvih dveh mandatih ni imel.

V drugem krogu volitev je sicer zbral 54,19 odstotka glasov, njegov protikandidat Miroslav Luci (SDS) pa 45,81 odstotka.

Tudi Mestno občino Novo mesto bo v novem županskem mandatu vodil dosedanji župan Alojzij Muhič. Po neuradnih podatkih je v drugem krogu županskih volitev dobil dobrih 56 odstotkov glasov, njegov tekmec Bojan Kekec pa dobrih 43 odstotkov. Glede na slabo, nekaj več kot 42-odstotno udeležbo, se ne čuti pravega zmagovalca, je Muhič povedal za STA.


V drugem krogu županskih volitev je bilo izvoljenih največ neodvisnih županskih kandidatov. Med političnimi strankami je največ županov dobila SDS, in sicer 12, sledi SD z desetimi in SLS z devetimi župani. Po pet novoizvoljenih županov prihaja še iz strank LDS in NSi, dva pa iz DeSUS.

V SD so z rezultati lokalnih volitev na splošno zadovoljni, je v izjavi za javnost dejal podpredsednik SD Patrick Vlačič. Poudaril je, da je stranka ohranila primat na levici. Tudi v LDS so z odločitvijo volivcev v drugem krogu izjemno zadovoljni, je za STA sporočila predsednica stranke Katarina Kresal.

V SDS pa so prepričani, da je bilo "s prepričljivo zmago SDS in pomladnih strank vladi poslano jasno sporočilo, da je dovolj izključevanja, brezglavega zadolževanja države in oblastniške arogance ter da je skrajni čas za sodelovanje, dialog in učinkovito razvojno politiko".

Po besedah predsednika SLS Radovana Žerjava je rezultat lokalnih volitev zanje velika motivacija. Dosegli so dober rezultat, ki ga je sam na nek način pričakoval. Tudi v zunajparlamentarni NSi so z drugim krogom županskih volitev, kot tudi z rezultati lokalnih volitev nasploh zadovoljni, je za STA dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Med danes izvoljenimi župani je po neuradnih podatkih pet žensk, kar pomeni, da bo skupaj s kandidatkami, izvoljenimi v prvem krogu, slovenske občine vodilo deset županj.

V drugem krogu se je za županski položaj potegovalo osem poslancev, medtem ko jih je bilo 16 izvoljenih že v prvem krogu. Med poslanci, ki so kandidirali v drugem krogu, je uspelo le poslancu SDS Petru Verliču, ki je postal župan Grosupljega.

Slovenija ima tudi prvega temnopoltega župana. V Piranu je Peter Bossman, zdravnik, po rodu iz Gane, kot kandidat SD za manj kot 200 glasov premagal kandidata stranke Piran je naš Tomaža Gantarja. Polovične sreče sta bila kandidata iz vrst igralcev. Marjan Šarec bo prihodnja leta županoval v Kamniku, Gojmirju Lešnjaku pa je v Komnu zmanjkalo le 36 glasov. V Mirni Peči pa bo o županu odločal žreb, saj sta kandidata dobila povsem enako število glasov.

Drugega kroga lokalnih volitev se je sicer udeležilo 48,72 odstotka volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot v prvem krogu, ko je na volišča prišlo 50,98 odstotka volivcev.