Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slavnostna akademija SDS

Deli na:

Slovenska demokratska stranka bo danes s slavnostno akademijo na Brdu pri Kranju počastila 20-letnico svojega obstoja. Še pred tem se bo prav tako na Brdu sestal svet stranke in obravnaval listo kandidatov za evropske volitve.

Slovenska demokratska stranka bo danes s slavnostno akademijo na Brdu pri Kranju počastila 20-letnico svojega obstoja. Še pred tem se bo prav tako na Brdu sestal svet stranke in obravnaval listo kandidatov za evropske volitve.

V SDS v vabilu na slavnostno akademijo ocenjujejo, da je stranka od svojega začetka do danes "igrala ključno vlogo v slovenskem političnem prostoru in s tem močno zaznamovala vsa obdobja novejše slovenske zgodovine".

Stranka je po oceni njenega vodstva v 20 letih napravila lep razvoj, saj je "postala nepogrešljiva v slovenskem političnem prostoru". To se je zgodilo "predvsem zaradi korektne drže in sposobnih ljudi, ki so se ji priključevali, predvsem pa zaradi dveh izjemnih politikov, ki sta zaznamovala njeno dosedanje življenje, Jožeta Pučnika in Janeza Janše", so zapisali.

Ob tem pa še poudarjajo, da Pučnik in Janša nista bila edina, ki sta orala ledino SDS: "Mnogo je bilo posameznikov, ki so iskreno verjeli v demokracijo, nekaj dali zanjo, in predvsem veliko tvegali, tudi osebno svobodo."

Na današnji slavnostni akademiji bo stranka podelila tudi priznanja svojim najprizadevnejšim članom. Še pred tem se bo sestal svet stranke in predvidoma potrdil kandidatno listo stranke za letošnje volitve v evropski parlament.

SDS je sicer naslednica Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS), ustanovljene 16. februarja 1989, in 11. januarja istega leta ustanovljene Slovenske demokratične zveze (SDZ). Po prepričanju podpredsednika stranke Milana Zvera je stranka svoj največji uspeh dosegla leta 2004, ko je z 29,08 odstotka glasov zmagala na volitvah in prevzela vodenje vlade. Zver je prepričan, da se lahko stranka, kljub temu, da je trenutno v opoziciji, v prihodnosti znova približa temu rezultatu.