zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slaba "šala" Janeza Pogorelca iz NSI: kako je usekal mimo, ko je odpisal Janeza Janšo

Deli na:
Slaba "šala" Janeza Pogorelca iz NSI: kako je usekal mimo, ko je odpisal Janeza Janšo

Foto: Evropska komisija

Človek, ki je tudi namestnik direktorice vladne službe za zakonodajo, se je uštel v interpretaciji gledanja ustavnih sodnikov, pomilostitev pa se je že takrat in zdaj še toliko bolj slišala kot slaba šala.

Aleš Maver je kmalu po prvostopenjski obsodbi Janše za Reporter dejal, da se mu zdijo smešni poduki slovenski desnici, kako naj izrabi milostni trenutek Janševega padca. Še bolj je odmevalo pritrjevanje vodje poslancev NSI Mateja Tonina mnenju vladajočih, da je Janša politik v zaporu in ne politični zapornik. Po razsodbi ustavnega sodišča je predsednika vrhovnega sodišča zaradi objektivne in subjektivne odgovornosti pozval k odstopu.

Janez Pogorelec, predsednik odbora za pravosodje v NSI, ki se ni zavzel za vrnitev mandata Janši, je v Pravni praksi junija lani razmišljal o pomilostitvi Janše, ki bi jo lahko po uradni dolžnosti začel pravosodni minister, uporabil pa predsednik države. Izhajal je iz tega, da so se potem, ko je ustavno sodišče zavrglo pritožbo Janše in s tem povedalo, da v patrijski sodbi ni našlo očitnega kratenja človekovih pravic, možnosti, da bi ta sodba še propadla, zelo zmanjšale. »Pravnomočna obsodba trojice obsojenih je s tem dobila že drugo potrditev. Zelo malo verjetno je, da bodo v tej korupcijski aferi lahko karkoli spremenili nadaljnji postopki z izrednimi pravnimi sredstvi ali morebitna vnovična ustavna pritožba, in komaj verjetno je, da bi karkoli spremenil tudi že napovedani postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Pred vsemi nadaljnjimi sodišči sodbe namreč ni mogoče več izpodbijati.«

Človek, ki je tudi namestnik direktorice vladne službe za zakonodajo, se je uštel v interpretaciji gledanja ustavnih sodnikov, pomilostitev pa se je že takrat in zdaj še toliko bolj slišala kot slaba šala. Soglasno odločitev ustavnih sodnikov je pospremil s tvitom, ki je še ena od različic, ki jih navadno širijo politično angažirani ciniki, ker slutijo, da levica ne more brez Janše, ker ji to – ne glede na to, kaj počne – zagotavlja nadaljevanje oblasti z novimi obrazi. »Kaj pa če je bilo 8 : 0, ker levica manipulira tudi z Janšo in ga drži ravno toliko nad vodo, da se na desni ne more nič pametnega zgoditi? Šala?« je zapisal Pogorelec.

Pomilostitev bi bila res milostni trenutek Janševega padca. Janša je v zadnjem intervjuju sporočil, da v odnosih z Novo Slovenijo ni nič novega. Kaže celo, da so dosegli novo dno. Stranka si po njegovih besedah s podporo režimskih medijev prizadeva dosegljive volivce, ki so ostali doma, zamenjati s tistimi, ki ne bodo nikoli volili stranke s pridevnikom krščanska. »Meni se to zdi nedoumljivo početje, a čudna so pota Foruma 21.«