profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrivnostne počitnice Mira Senice in Katarine Kresal

Deli na:

Še vedno ne vemo, kdaj je bil izdan nalog za varovanje ministrice Katarine Kresal v tujini, kamor je nenadoma odpotovala na zimske počitnice v družbi svojega partnerja Mira Senice.

Še vedno ne vemo, kdaj je bil izdan nalog za varovanje ministrice Katarine Kresal v tujini, kamor je nenadoma odpotovala na zimske počitnice v družbi svojega partnerja Mira Senice.

Napovedi, da se bo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal v prihodnje lahko povzpela še višje po politični lestvici, se ne bodo uresničile. Načrte ji je prekrižala nenadna in nenavadna smrt zdravnika Saša Baričeviča, dobrega prijatelja njenega partnerja in odvetnika Mira Senice. Znano je, da se pogreba nista udeležila, kot razlog pa sta navedla že dolgo načrtovane zimske počitnice. V resnici naj bi se za odhod v enega izmed švicarskih letovišč odločila na hitro, zaradi česar naj bi povzročila varnostne težave; Kresalova je namreč kot notranja ministrica varovana oseba, zato jo morajo tudi ob odhodu v tujino spremljati varnostniki, o prihodu pa morajo biti pravočasno obveščene varnostne službe države, v kateri letuje. Ko smo na policijo naslovili vprašanje, kdaj je oddelek za varovanje izvedel oziroma dobil nalog za varovanje ministrice za notranje zadeve za varovanje v tujini, smo prejeli obvestilo, da policija ustrezno varuje ministrico doma in v tujini v skladu z uredbo o varovanju določenih oseb, objektov in okolišev objektov.

Ker z odgovorom nismo bili zadovoljni, saj še vedno nismo izvedeli, kdaj je bil izdan nalog za varovanje, smo jih znova prosili za pojasnilo, a se tudi tokrat vztrajali pri enakem, sicer nekoliko daljšem odgovoru. Namesto da bi zapisali dan, ko je bil izdana zahteva za varovanje, za kar smo jih prosili, so nas le obvestili, da nam zaradi operativno-taktičnih in varnostnih razlogov ne morejo pojasnjevati aktivnosti policije, ki se nanašajo na konkretni postopek varovanja varovane osebe, pri čemer gre za število varnostnikov, kupljene vozovnice za potovanje v tujino, potne naloge za tujino in podobno: »Razkrivanje takih informacij bi lahko pomenilo razkrivanje števila varnostnikov ter taktike in metodike varovanja varovanih oseb v tujini. Ob razkritju načina varovanja ob tovrstnih potovanjih varovane osebe, bi v bodoče lahko ogrozili varovanje varovanih oseb. Tovrstna pojasnila nismo do sedaj nikoli razkrivali in jih tudi zaradi zgoraj naštetih razlogov ne nameravamo razkrivati v prihodnje.« Ko smo jih še enkrat spomnili, da želimo le izvedeti, kdaj je bil izdan nalog za odhod v tujino, so nas obvestili, da policija ni pristojna za informiranje javnosti o tem, kje se posamezne varovane osebe gibljejo ali so se gibale. Zanimivo, če moramo davkoplačevalci plačati varnostnike, ki spremljajo politike v tujini, potem smo tudi upravičeni do informacije, kdaj in kam so bili poslani naši varnostniki, toliko bolj, ker gre za dogodek, ki se je že zgodil in ni več nobenega razloga za nujnost prikrivanja informacij zaradi varnostnih razlogov.