GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrivno srečanje Pahorja in Kučana?

Deli na:

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko v poslanskem vprašanju vlado sprašuje, ali drži, da se je premier Borut Pahor v sredo sestal z bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom. Kot navaja Tanko, naj bi Kučan po nekaterih informacijah od Pahorja zahteval razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko v poslanskem vprašanju vlado sprašuje, ali drži, da se je premier Borut Pahor v sredo sestal z bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom. Kot navaja Tanko, naj bi Kučan po nekaterih informacijah od Pahorja zahteval razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

V poslanskem vprašanju Tanko še navaja, da naj bi se Pahor po nekaterih informacijah v tem tednu brez vednosti Brezigarjeve sestal tudi z višjo tožilko Branko Zobec Hrastar, ki je 22. februarja odstopila z mesta vodje specializiranega oddelka tožilstva.

Tanko v poslanskem vprašanju vlado sprašuje, ali omenjene informacije držijo in ali se zdi vladi sestajanje s posameznimi tožilci, ki obravnavajo konkretne kazenske zadeve, sprejemljivo z vidika neodvisnosti tožilstva.

Svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špela Vovk je za STA povedala, da bo odgovor na poslansko vprašanje Tanka podala vlada, na katero je bilo vprašanje tudi naslovljeno, sam premier pa da Tankovih navedb za zdaj ne bo komentiral.

Bivši predsednik republike Milan Kučan je danes v pisnem odgovoru na vprašanja STA pojasnil, da je bila tema njegovih pogovorov s premierom Pahorjem skorajšnja mednarodna konferenca o zahodnem Balkanu. "Govorila sva tudi o možnostih za rešitev makedonsko-grškega spora in odpravi ovir za začetek pogajanj Makedonije z EU. Izmenjala sva tudi poglede na prihodnost Mure in spregovorila o razmerah v Sloveniji, na katere vplivajo tudi problemi v zvezi s tožilsko organizacijo", je zapisal Kučan.

"Poslanec Tanko gotovo ve, da še kot predsednik republike nisem zahteval, niti mogel zahtevati razrešitve nobenega državnega funkcionarja. Toliko manj počnem to sedaj iz 'ozadja', kot mi hoče pripisati, ker si odgovornosti za upravljanje države nisem in si ne predstavljam kot postavljanje zahtev," odgovarja Kučan.

Poudaril je, da bo odločitev o morebitni razrešitvi Brezigarjeve odločitev vlade. "Verjamem, da bo vlado pri tem še naprej vodilo prizadevanje za zakonitost delovanja državnih organov in za uspešen pregon kriminala, s tem pa tudi odgovornost za povečanje zaupanja v pravno državo", je še dodal bivši predsednik.

Nekdanja svetovalka bivšega predsednika Špela Furlan je že pred tem za STA dejala, da je bila seznanjena, da je premier Pahor na sredini novinarski konferenci, na kateri je minister Milan Pogačnik naznanil svoj odstop, povedal, da se bo po novinarski konferenci sestal s Kučanom.