zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrivno pričanje tajnega agenta X

Deli na:

Objavljamo izpoved tajnega agenta X, ki je Janševo vlado skrivaj obveščal o več kršitvah v Sovi. Gre za Zvonka Hrastarja, moža tožilke Branke Zobec Hrastar, ki je zoper Janeza Janšo vložila obtožni predlog v zadevi Patria.

Objavljamo izpoved tajnega agenta X, ki je Janševo vlado skrivaj obveščal o več kršitvah v Sovi. Gre za Zvonka Hrastarja, moža tožilke Branke Zobec Hrastar, ki je zoper Janeza Janšo vložila obtožni predlog v zadevi Patria.

Vprašljivi obtožni predlog tožilke Branke Zobec Hrastar zoper vodjo parlamentarne opozicije Janeza Janšo v zadevi Patria je pod lupo medijev znova postavil tudi Zvonka Hrastarja, tožilkinega moža. Predstavljamo dokument o tem, da je prav Hrastar, nekdanji uslužbenec Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sove), Janševi vladi razkril mnoge kršitve in pikantne podrobnosti v agenciji ter sprožil afero Sova. Poznavalci se sprašujejo, ali je Hrastar znova zamenjal stran?

Zgodovina odnosov med zakoncema Hrastar in Janezom Janšo je res intrigantska: leta 1988 je Zvonko Hrastar kot kriminalist sodeloval pri aretaciji Janše v aferi JBTZ, ki je sprožila to, da so se težnje po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije od posameznikov prenesle na množice Slovencev. Aretacija Janše je dokumentirana tudi na fotografiji Toneta Stojka, na kateri Janšo poleg kriminalista Mirana Frumna spremlja tudi Zvonko Hrastar.

Potem ko je pred kratkim medijski in politični prostor razburkala novica o obtožnem predlogu tožilke Hrastarjeve zoper Janšo, še preden ga je prejel on, je v svojem odzivu predsednik SDS posebej izpostavil prav Hrastarja kot udbovca, ki je sodeloval pri njegovi aretaciji in zaslišanjih ter Janševo pritožbo namesto na temeljno (civilno) sodišče odnesel na vojaško sodišče, čeprav to ni bilo pristojno za civilni pripor. Te očitke je Zvonko Hrastar zavrnil, zahteva opravičilo, sicer bo zoper prvaka SDS vložil tožbo. Trdi, da nikoli ni bil član partije in tudi ne udbovec, pač pa je pri aretaciji Janše sodeloval le kot kriminalist.

Hrastarjev vonj pomladi

Še pred nekaj leti je bil Hrastarjev odnos do Janše precej drugačen, ali pa se je nekdanji kriminalist vsaj zelo potrudil dajati tak videz. Po osamosvojitvi se je zaposlil v varnostno-informativni službi (VIS), predhodnici kasnejše Sove. V varnostno-obveščevalni službi je ostal vse do poletja 2005., ko ga je takratni direktor Iztok Podbregar (sedanji kandidat LDS za župana Postojne) odpustil zaradi hujših kršitev delovnih obveznosti. Hrastar je že19. januarja leta 2005, tik po Janševem prevzemu oblasti po zmagi na volitvah jeseni 2004, na Janšo, ki je začel mandat predsednika vlade, naslovil pismo v katerem ga opozarja na številne kršitve pravil v Sovi.

Pojasnjuje, da je stanje na agenciji »zelo neurejeno in zaskrbljujoče«, in tedanjega premierja poziva za »prispevek k normalizaciji in ureditvi razmer.« Njegovo pismo je hudo obremenjevalo takratnega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, saj v njem trdi, da se zakonska določila zavestno kršijo, sistemizacija zaposlenih je v nasprotju z zakonom, nekateri so fiktivno zaposleni, reaktivirani iz vrst SDV in JLA še vedno zastopajo trda stališča, vzpostavlja se neformalni sistem vodenja … »Posebno vprašanje pa je … komu in kdaj se dostavljajo ugotovitve. Odgovor je zelo težko racionalno koncipirati, vendar bi se v bistvu zelo približali, če bi se glasil: Nekaj vplivnih tovarišev v sodelovanju s posamezniki iz vrha LDS.«

V zaključku pisma je Hrastar premierju predlagal, »da nadaljujeva najin dialog« in tako pripomoreta k ureditvi razmer. Zadnji stavek bi lahko imeli za prilizovanje novi oblasti: »Najinega sodelovanja se veselim, saj iskreno upam, da bo tudi v Slovensko obveščevalno varnostno agencijo prinesel vonj pomladi.« Poleg podpisa je v pismu dodal še številko svojega prenosnega telefona, ki je ostala po petih letih enaka, saj nam je Hrastarja uspelo priklicati.

VEČ V TISKANI IZDAJI